Hoe kiest u de tablet die bij u past?

Nederlandse vijftigplussers maken steeds meer gebruik van internet. Hierbij spelen de vele social media apps een belangrijke rol. Het gebruik van een tablet heeft bij deze doelgroep de voorkeur boven een smartphone. Maar als u een tablet wilt kopen, hoe kiest u er dan een die bij u past?

Tablets zijn een echte hype onder vijftigplussers: het gebruik ervan ligt onder deze leeftijdscategorie het hoogst. De verleiding is dan ook groot om hierin mee te gaan. Toch moet u zich goed realiseren of u écht een tablet wilt of nodig heeft. Een tablet is namelijk beperkt in het aantal functies en kan niet worden beschouwd als waardige vervanging van een pc. Desondanks kan een tablet een nuttig alternatief zijn voor bepaalde handelingen. 

Een voorbeeld van de beperktere functionaliteit van een tablet is het gebruik van een tekstverwerker: veruit de meeste mensen gebruiken veel liever een groot scherm en een toetsenbord dan een touchscreen van een tablet. U kunt natuurlijk een los toetsenbord aanschaffen, maar dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. 

Als u uw pc vooral gebruikt voor het surfen van internet, het checken van uw e-mail en het bekijken en bewerken van foto's, dan is een tablet wél een prima alternatief. Het voordeel is ook dat u een tablet eenvoudig overal mee naartoe kunt nemen. 

Het juiste besturingssysteem 

Voor tablets bestaan er drie bekende besturingssystemen: IOS (Apple), Android (Google) en Windows (Microsoft). Als u met alle drie de systemen niet bekend bent, is het slim om in de winkel verschillende tablets te proberen en te kijken welke qua functionaliteit indeling en gebruiksgemak het beste bij u past. Bent u wel bekend met een van de systemen omdat u bijvoorbeeld andere apparaten in huis heeft van hetzelfde merk? Dan is het verstandig om voor diezelfde aanbieder te kiezen omdat u deze manier van handelen al gewend bent. Maar alleen als u hier tevreden over bent natuurlijk. 

Waar moet mijn tablet aan voldoen?

Tablets bestaan er tegenwoordig in alle soorten en maten. Dit maakt de keuze er niet makkelijker op. Daarom is het raadzaam om allereerst na te gaan wat voor u belangrijk is; u kunt uw wensenlijst voor een tablet namelijk zo groot mogelijk maken als u wilt. Zo kunt u kijken naar het formaat, de beeldverhouding, opslagruimte en aansluitingen. Hieronder een paar voorbeelden: 

  • Als u kiest voor een breedbeeldverhouding, zoals de Samsung Galaxy Tab, heeft u de beste kijkervaring op bijvoorbeeld YouTube en Netflix. Een tablet met een standaardverhouding, zoals een Apple iPad, is daarentegen geschikter voor het lezen van digitale boeken en magazines. 
  • Veel tablets hebben een intern opslaggeheugen van 16 GN. Hiermee kunt u 3.000 nummers, 20 uur aan video en zo'n 12.000 foto's opslaan. Wilt u meer geheugen? Dan bestaan er ook tablets met 32 en 64 GB of tablets met ruimte voor een extra geheugenkaart.
  • Tablets hebben meestal meerdere aansluitingen (micro-USB, 3.5mm audio-, en soms zelfs HDMI of ethernet) maar van elk soort vaak niet meer dan één. 

Daarnaast beschikt een tablet ook over verschillende fysieke kenmerken, die een rol spelen bij de keuze. Is hij te zwaar, reflecteert het scherm te veel en is de behuizing wel stevig genoeg? Hoe goed tablets er op afbeeldingen, in video's en reclames ook uitziet en klinken, het verstandigste is om in de winkel deze aandachtspunten te testen.