Hoe slim is een smart-tv?

Als je een elektronica-zaak binnen loopt, zie je tegenwoordig de mooiste, grootste en platste tv’s staan, met een prachtige beeldweergave. En er staan smart-tv’s. Is het slim om díe te kopen?

Een smart-tv is eigenlijk een normale tv, maar ze heeft wel veel meer mogelijkheden omdat ze verbonden is met het internet. Daardoor kun je allerlei apps op de tv gebruiken. Bijvoorbeeld om het nieuws te lezen, filmpjes op YouTube te bekijken, en natuurlijk ook om tv-programma’s te zien. Er zijn zelfs apps van Funda, de NS, Facebook en Twitter op smart-tv’s te vinden. Deze apps zijn speciaal voor de tv gemaakt. Ze zien er daarom anders uit dan de apps voor tablets en smartphones. En ze werken ook anders. Ze zijn stukken langzamer en worden bediend met de afstandsbediening van de televisie.

Heb ik dat wel nodig?

Die apps kunnen heel handig zijn. Je kunt er makkelijk films mee huren of tv-programma’s terugkijken die al werden uitgezonden. Bijvoorbeeld met de app ‘Uitzending Gemist’ van de publieke omroep, met ‘RTL XL’ van RTL en ‘Kijk’ van SBS. Maar... via een aantal televisieproviders kan dit ook zónder smart-tv. Deze providers bieden digitale televisie met interactieve opties waarmee je programma’s kunt terugkijken en soms zelfs YouTube-films kunt afspelen. Bij KPN en UPC krijg je standaard interactieve opties, maar bij Ziggo moet je eerst een speciale decoder kopen. CanalDigitaal en Digitenne hebben weer geen interactieve mogelijkheden.

Conclusie...
Voor mensen die via hun provider al gebruikmaken van interactieve tv heeft een smart-tv niet veel toegevoegde waarde. Maar een smart-tv kan wel heel handig zijn als je nog geen digitale tv hebt met interactieve mogelijkheden.

Wat kost zo’n smart-tv?

Ieder jaar komen er meer smart-tv’s, want alle grote tv-merken, zoals Samsung en Philips, maken ze. En ze hoeven niet eens zo duur te zijn. Een smart-tv met een beeldscherm van 81 centimeter (32 inch) kost zo’n 350 euro. Een smart-tv met een scherm van 102 centimeter (40 inch) is er al vanaf 400 euro. In principe werkt het bij televisies zo: hoe meer extra’s het apparaat biedt, hoe beter de beeldkwaliteit is. De betere televisies hebben ­eigenlijk allemaal internet en apps, en daar betaal je niet extra voor.

Conclusie...
Een tv met een goede beeldkwaliteit is tegenwoordig bijna altijd ook een smart-tv. Het smart-gedeelte krijg je er als het ware ‘gratis’ bij.

Welk merk kan ik dan het beste kiezen?

Niet ieder merk heeft dezelfde apps. De televisies van Samsung, LG en Philips hebben het grootste aanbod apps. Van deze drie merken werkt het menu van de Samsung-tv het handigst. Panasonic heeft onlangs zijn aanbod apps uitgebreid, maar Sony loopt nog een beetje achter de muziek aan. Binnen een merk hebben alle smart-tv’s dezelfde apps. Een dure smart-tv van een bepaald merk heeft dus niet meer apps dan een goedkope smart-tv van hetzelfde merk.

Conclusie...
Samsung biedt veel apps en een handig menu. Maar wie een televisie koopt, kijkt natuurlijk ook naar het design van het apparaat en naar welke beeldkwaliteit het best bevalt.

Slimme tips:

  • De beeld- en geluidskwaliteit zijn het belangrijkst bij een tv. Lees op consumentenbond.nl/televisies welke tv’s goed uit de test komen.
  • Smart-tv’s zijn in de winkel vaak te herkennen aan een door de fabrikant gemaakt logo. Er is geen universeel logo voor smart-tv’s.
  • Veel smart-tv’s kunnen via wifi verbonden worden met internet. Heeft de tv geen wifi, dan moet zij met een ethernetkabel worden verbonden aan het modem. Staat het modem ver van de televisie, kies dan liever voor een tv met wifi.
  • Alle tv-merken hebben apps voor smartphones waarmee je van je smartphone een afstandsbediening voor de tv maakt. Handig, want een zoekactie is makkelijker met de telefoon te doen dan met een normale afstandsbediening.  
  • Er zijn ook smart-tv’s met een internetbrowser, waarmee je op het internet kunt surfen. Maar in de praktijk werkt dat nog onhandig en erg traag.
Bron(nen):

9 Comments

Door Roger Jacobs (niet gecontroleerd) op di, 3-12-2019 - 21:45

Ik woon in Belgie en heb helemaal geen problemen met mijn smart tv en met het internet je installeert een browser op je smart tv en je kan internetten zoveel je wilt en wat je wilt

Door Fred Van weenen (niet gecontroleerd) op ma, 10-9-2018 - 14:22

Ik kan sinds een paar maanden geen RTL XL meer kijken vanwege privacy beleid wat is hier de rede van en wat kan ik hier aan doen ik mis dat wel.
Graag u reactie.
Vr gr Fred.

Door Andre (niet gecontroleerd) op za, 11-11-2017 - 15:36

Veel ouderen zijn een beetje bang voor de vernieuwingen. Een moderne TV heeft een knop voor aan en uit en andere om de zenders te kiezen of harder en zachter geluid. Dat hadden de eerste generatie TV al en dat is niet wezenlijk veranderd. Dus niet zeuren over wij zijn oud en snappen het niet meer je best doen en goed lezen wat er op het scherm komt te staan want lezen en luisteren is kennelijk heel moeilijk.

Door annabel (niet gecontroleerd) op vr, 24-10-2014 - 12:48

2 jaar geleden kocht ik een witte TV van samsung 650 euri,achteraf bleek het een smart TV, heb er geen verstand van en doe er ook NIETS mee. Wel heb ik al 2 jaar problemen
met het geluid als ik de TV aanzet. Of het is loei-hard of er komt geen geluid uit. Na 1 of 2 keer aan/uit zetten is het geluid dan normaal. 'waar kan dit aan liggen ??? UPC
zegt de verkoper ! Wie kan mij uitleggen waar dit aan kan liggen ? (niet te moeilijk a.u.b.)

Door Ria (niet gecontroleerd) op do, 23-10-2014 - 19:10

Ik vindt het als je al iets ouder bent allemaal veel te ingewikkeld worden, voor mij hoeft er geen internet op mijn TV te zitten want dat doe ik liever op mijn laptop en mijn man heeft helemaal niets met internet dus als hij het er op een TV ook nog bij krijgt dan is hij daar beslist niet blij mee want hij is geen techneut en had al moeite met de overgang van een ouderwetse TV met een dikke buik naar een platte en dan ook nog digitaal. Maar ja men houd met dit soort dingen totaal geen rekening met ouderen.

Door Frans (niet gecontroleerd) op do, 23-10-2014 - 17:39

Het probleem bij de platte TV is de erbarmelijk slechte geluidskwaliteit. Houd er dus rekening mee dat U niet klaar bent met alleen het kopen van zo'n TV. U zult ook nog een soundbar of ander extra geluidssysteem moeten kopen.

Door Hans (niet gecontroleerd) op do, 23-10-2014 - 10:53

Als je een smart TV koopt, moet je wel weten wie de baas is in huis!
Want, wat als de een normaal TV wil kijken en een ander wil graag het internet op??
Wel ideaal voor alleenstaanden lijkt mij!

Door Witteman (niet gecontroleerd) op do, 23-10-2014 - 10:04

Eens met de tip van Moltmaker. Bovendien wanneer de TV ver van het modem staat is het WiFi-signaal ook zwakker en storingsgevoeliger.
Juist bij groter afstand is ethernet (rechtstreeks of via lichtnet) een veel betrouwbaardere oplossing.

Door T.M. Moltmaker (niet gecontroleerd) op do, 23-10-2014 - 09:39

Over de smart TV
Als de TV te ver van de modem staat kun je hem ook aansluiten via het electrisiteits net met speciale stekkers waarop het modem wordt aangesloten en via een stopcontact in de buurt van de tv met eenzelfde stekker naar de modemaansluiting van de tv