In de weer met video-apps

Getty Images

Tablets en smartphones worden veelvuldig gebruikt als veredelde videocamera. Het mooie is dat u uw mobiele apparaat ook meteen kunt gebruiken om de gemaakte video’s te bewerken en delen. Daarom een aantal apps in deze categorie.

Horizon (€1,99) Engelstalig

Een bekend probleem bij het filmen met een mobiel apparaat, zijn scheef geschoten beelden. Het blijkt erg lastig te zijn een smartphone of tablet goed recht te houden, zeker bij camerabewegingen als tilts en pans. Met de app Horizon zorgt u ervoor dat uw beelden wel netjes horizontaal worden opgenomen. Horizon gebruikt hiervoor de ingebouwde gyroscoop in uw mobiele apparaat. Een nadeel van de app is soms wel dat de kwaliteit van het beeld wat lager wordt. Aan uzelf om te bepalen of u rechte beelden graag inruilt voor een video met een wat lagere resolutie.

Beschikbaar voor Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hvt.horizon
Beschikbaar voor Apple:
https://itunes.apple.com/app/id778576249?mt=8

Cute Cut (gratis probeerversie - € 5,49 volledige versie) Engelstalig

Wie bekend is met videobewerking op een pc, weet dat daarbij standaard gebruik wordt gemaakt van sporen. Er zijn sporen voor videoscènes, muziek en geluid, speciale effecten, titels. Door onderdelen op een bepaalde positie op een gewenst spoor te slepen, kan een volledige film gemonteerd worden. De app Cute Cut werkt volgens hetzelfde drag-and-drop principe en biedt veel opties. Behalve editen op verschillende sporen, kunt u foto’s, geluid, effecten en overgangen toevoegen. Ook is het mogelijk de afspeelsnelheid aan te passen en videobeelden te roteren (vooral handig bij opnames gemaakt met een smartphone). Bijzonder is de mogelijkheid te tekenen op videobeelden met verschillende tools. De app is voor beginners wat lastiger onder de knie te krijgen, maar voor iets meer gevorderde videofilmers een zeer geschikte app.

Beschikbaar voor Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.topvideo.cutecut
Beschikbaar voor Apple:
https://itunes.apple.com/nl/app/cute-cut-full-featured-video/id583555212?mt=8

[ITEMADVERTORIAL]

Socialcam (gratis) Nederlandstalig

De naam Socialcam vertelt al waar deze app voornamelijk op gericht is: het delen van video’s met anderen. Een andere bijzonderheid van de app: waar u gewoonlijk bij het filmen beperkt wordt door de beschikbare geheugenruimte op het apparaat, kunt u met Socialcam gewoon door blijven filmen. De videobeelden worden namelijk online opgeslagen in uw eigen cloudruimte. Dat heeft als bijkomend voordeel dat u uw opgenomen video’s ook kunt bekijken vanaf andere apparaten en makkelijk deelt met vrienden en familie. Een nadeel is dat u wel contact met snel genoeg internet moet hebben om met Socialcam goed te kunnen filmen. Een leuke extra functie is dat u uw video direct van een filter kunt voorzien. Bijvoorbeeld een vintage videofilter waarmee het lijkt alsof u een antieke opname heeft gemaakt.

Beschikbaar voor Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.socialcam.android&hl=nl
Beschikbaar voor Apple:
https://itunes.apple.com/nl/app/socialcam/id605542463?mt=8

Jumpcam (gratis) Engelstalig

Gewoonlijk is videofilmen een soloproject. Met Jumpcam is dat anders. U gebruikt de app om een korte videoclip te schieten en online te zetten. Vervolgens nodigt u bekenden uit om er hun eigen videoclips aan toe te voegen. Jumpcam maakt van al deze clips een film waar u zelf eventueel filters en muziek aan kunt toevoegen. Op deze manier is bijvoorbeeld een video van een verjaardag of huwelijksfeest te maken vanuit de verschillende gezichtspunten van de aanwezige mobiele filmers.

Beschikbaar voor Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jumpcam.ijump&hl=nl
Beschikbaar voor Apple:
https://itunes.apple.com/nl/app/jumpcam-record-video-together/id541972425?mt=8

Auteur 
  • Alex Wit