Smartwatch: bijdehand hebbeding

prijzen variërend van drie tientjes tot honderden euro’s

Getty Images

De smartwatch is een combinatie van horloge en smartphone. Wat kun je er eigenlijk allemaal mee? En waar moet je op letten bij de aanschaf?

De ‘slimme horloges’ zijn meegegroeid met de digitale ontwikkelingen. Het zijn mini-pc’s met een processor en een beeldschermpje, waardoor je ze onder andere kunt gebruiken als ­navigatieapparaat, gezondheids­meter, organizer en muziekspeler.
Houd een smartphone in de buurt en een smartwatch fungeert ook meteen als communicatiemiddel: je smartwatch geeft alle berichten door. Met sommige modellen is zelfs bellen mogelijk. Er zijn veel verschillende typen en merken smartwatches te koop, met prijzen variërend van drie tientjes tot honderden euro’s. Er zijn een aantal belangrijke eigenschappen waar je op moet letten.
 
Besturingssysteem
Omdat smartwatches minicomputers zijn, hebben ze een besturingssysteem. Het zijn varianten van de besturingssystemen die ook bekend zijn van de mobieltjes: Android, iOS en Windows. Een uitzondering is Tizen: het besturingssysteem van Samsung dat alleen op Samsung-smartwatches werkt.
Smartwatches kunnen als losstaand apparaat functioneren, maar je haalt er veel meer uit als je hem verbindt met je smartphone. Dat maakt de keuze voor het type slimme horloge een stuk makkelijker. Draait je smartphone op Android, dan koop je een smartwatch met Android Wear. Een iPhone? Dan een smartwatch met Watch OS. Hetzelfde geldt voor Windows. Er zijn ook smartwatches die samenwerken met meerdere systemen, zoals de Pebble, Fitbit Blaze en bepaalde Samsung-horloges.
 
Bediening
Belangrijk bij een klein apparaat als een smartwatch is de bediening. Een deel van de smartwatches, vooral de duurdere typen, heeft net als een smartphone een touchscreen. Dat lijkt handig. Maar helaas zit je op zo’n klein horlogescherm al snel het beeld in de weg met een of meer ­vingers. Het is lastig bedienen als je niet ziet wat je bedient. Daarom hebben veel smartwatches ook bedieningsknoppen aan de ­zijkant. Apple Watches bijvoorbeeld gebruiken een draaiwieltje om door opties en informatie te bladeren. Dat werkt wat beter dan de standaard drukknopjes. Een alternatief bij smartwatches is stembediening. Veel mensen gebruiken die niet op hun smartphone of tablet, omdat ze handbediening prettiger vinden. Op een smartwatch kan stembesturing juist handig zijn. Niet alleen voor de bediening maar ook om berichten te sturen.
 
Scherm
Net als op de smartphone is de ­kwaliteit van het smartwatchscherm belangrijk. Je wilt tenslotte de aangeboden informatie goed kunnen lezen. De laagste beeldkwaliteit bieden displays met E-ink. E-ink wordt ook gebruikt op e-readers en geeft dus een goed leesbaar beeld met heel weinig stroomgebruik. Alleen kan E-ink geen kleuren aan, dus mooie kleurrijke foto’s op uw horloge bekijken, zit er niet in.

IPS-schermen kunnen wel kleuren aan en bieden vooral een goede kijkhoek. Daardoor hoef je het horloge niet altijd recht voor je te houden. Oled is onder andere bekend van tv’s en geeft het mooiste beeld door de goede kleurweergave. De schermgrootte varieert van 1 inch (2,5 cm) tot 2 inch (5 cm). Een klein scherm zit meestal prettiger om je pols, maar een groter scherm geeft meer lees- en bedieningsgemak.

Uiterlijk
Een apparaat dat je vaak en lang om je pols draagt, moet niet in de weg zitten. Daarnaast wil het oog ook wat. Het formaat van een smartwatch hangt voornamelijk af van de schermgrootte. Een groter scherm betekent meer kijk- en bedieningsgemak, maar ook een groter blok om je pols. Je moet hierbij dus een afweging maken voor jezelf wat je het belangrijkst vindt. Je hebt naast het formaat ook nog een keuze tussen een rechthoekige of meer ouderwetse ronde vorm.

De ronde varianten lijken meer op een gewoon horloge en hebben vaak wat minder mogelijkheden door de beperkte schermruimte. Gelukkig hoeft de keuze voor een bepaald merk smartwatch niet zoveel af te hangen van het formaat of de vorm. Fabrikanten brengen vaak verschillende modellen van dezelfde smartwatch uit. Als je niet goed weet te kiezen tussen een klassiek horloge en een smartwatch, is een hybride een idee. Dit zijn apparaten die aan de buitenkant van je pols een gewoon horloge hebben en aan de binnenkant een smalle smartwatch. En dan is er nog het bandje. Voor dagelijks gebruik is niet alleen ­draaggemak maar ook de stijl van belang. Dan is een metalen of leren band een mooie keuze. Voor sporters zijn deze materialen minder goed geschikt. In plaats daarvan is een rubberen of kunststofband beter, in verband met zweten.

Handige extra’s
Smartwatches gebruiken bluetooth voor communicatie met je smart­phone. Maar als je niet altijd je smartphone mee wilt nemen, is een watch met wifi een uitkomst. Zolang je een wifi-verbinding in de buurt hebt, kun je toch bijvoorbeeld berichten versturen en ontvangen. Als je je smartphone niet bij de hand hebt, heb je meestal ook meteen je camera thuisgelaten. Maar dat hoeft niet: neem gewoon een smartwatch met een ingebouwde camera. Verwacht dan alleen niet de hd-beelden die je tegenwoordig schiet met een smartphone. NFC is de techniek die bij het winkelen draadloos betalen met je smartphone mogelijk maakt. Een handig alternatief is een smartwatch met NFC, zodat je niet meer je mobiel uit je zak hoeft te halen bij het betalen.

Sporten met een watch
Een ander populair type slim ­horloge is de sportwatch. Die is specifiek gericht op het bijhouden van je lichaamstoestand en fitness­vorderingen.
Hiervoor is het horloge uitgerust met een aantal belangrijke ­voorzieningen. Denk aan een ­hartslagmeter en een stappen­teller. Ook is een gps-ontvanger belangrijk, zodat je loop-, fiets- of andere routes vast kunt leggen. Zo houd je je snelheden en ­afgelegde afstanden bij. Extra ­opties zijn een bloeddrukmeter, hoogtemeter en kompas. Bepaalde sportwatches kunnen je fitnessgegevens verwerken. ­Andere hebben daarvoor contact ­nodig met een app op een ­smartphone of tablet. Die hoef je dan niet mee te slepen. Thuis de gegevens overhevelen kan ook. Zo’n beetje iedere ­sportwatch heeft zijn eigen app voor het verwerken en bijhouden van data. Maar daarnaast zijn ­bekende fitness- en gezondheidsapps zoals Strava en Google Fit ook te gebruiken. Sportwatches zijn ideaal voor fitnessgebruik ­omdat ze hier speciaal voor ­gebouwd zijn. Ze zijn niet te zwaar en groot en zitten prettig om je pols. Je kunt ook een smartwatch gebruiken voor het bijhouden van je fitnessvorderingen. Het voordeel daarvan is dat je bij het sporten extra’s hebt als berichten ontvangen en muziek luisteren. Let er wel op dat lang niet alle smartwatches ­onderdelen hebben als een gps en een hartslagmeter.

Kooptips

  • Het eerste criterium voor een smartwatch is het besturings­systeem van je smartphone. Neem een horloge dat overweg kan met dat systeem.
  • Denk goed na over wat je ermee wilt doen. Wil je hem gebruiken als mini-smartphone, neem dan een groter scherm en let goed op het bedienings­gemak. Kies eventueel voor wifi als optie. Wil je hem eerder als horloge met extra’s, kies dan een kleiner scherm of een hybride.
  • Let op de accuduur. Als je je ­horloge niet dag en nacht draagt, is een kortere accuduur van enkele tientallen uren geen probleem. Neem er anders een die wel ­dagenlang meegaat.
  • Tot slot: een smartwatch moet prettig zitten. Pas hem dus in de winkel voordat je hem koopt.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine mei 2018. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!