PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Tuintips in het voorjaar

Tuinexpert Romke van de Kaa geeft u tips om uw tuin er deze lente weer tip top bij te laten staan.

Top tip 

Spitten met een tuinvork gaat veel lichter dan met een spade. Een ‘drietander’ is nóg vriendelijker voor je rug dan een gewone tuinvork. Kies vooral een steel die bij je lichaams lengte past.

Makkelijke madelief

De gekweekte vormen van het madeliefje, vaak rood of roze, worden in het voorjaar als twee jarige perkplant verkocht. Toch zijn het vaste  planten. Ze doen het goed in een pot of bloembak, ook op het balkon, en kunnen jarenlang probleemloos in dezelfde pot blijven staan.

Dwergwilg

Geen boom zo Hollands als de knotwilg. In de tuin zie je hem niet vaak, hoewel hij met zijn ruwe stam en zilveren blad zeker zo decoratief is als de olijfboom. Maar hij vraagt wel wat ruimte. Een wilg die weinig ruimte nodig heeft, is Salix caprea ‘Kilmarnock’. Deze winterharde mini­treurwilg bloeit in maart met grote donzige wilgenkatjes. Geef hem veel water en snoei na de bloei.

'Kleine' bollen in het zonnetje
Het is altijd een feest om de Hortus Botanicus in  Leiden te bezoeken, de oudste botanische tuin van ons land. Van 14 februari tot 9 april staan in de Hortus bloembollen centraal met een kleine tentoonstelling. Het draait nu eens níet om ‘de grote drie’ (tulpen, hyacinten en narcissen), maar om de kleinere bolgewassen: krokussen, irissen, kievitsbloemen, lenteklokjes, sneeuwroem en tientallen andere soorten. Tip: de Hortus is niet  alleen interessant voor volwassenen maar ook voor kinderen, vooral de afdeling vleesetende planten.

Top tip

Zou er een supermarkt bestaan waar in maart geen manden en potten met het kleine narcisje ‘Tête à Tête’ worden verkocht? Gooi de bollen van de uitgebloeide narcissen niet in de vuilnisbak, maar plant ze in de tuin. Geef ze desnoods weg, want ze zullen ieder jaar opnieuw bloeien. Andere kleine variëteiten die al in maart bloeien zijn ‘Jack  Snipe’ en ‘Peeping Tom’.
 

Cursus ‘Uw eigen moestuin’

Ik ben Kim Leysen, in België bekend als Madame Zsazsa. Mijn filosofie is: slim tuinieren, ongecompliceerd koken, en zo tijd overhouden om in de zon te zitten. In deze cursus van Etadoro leert u hoe u, door het slim aan te pakken, vrijwel het hele jaar door uw eigen groenten kunt oogsten en eten.

 
Wie ruikt daar zo hemels?

Maartser dan het maarts viooltje kan bijna niet. Viola odorata is een van de weinige planten die wil groeien aan de voet van een beukenhaag. De bloemsteeltjes zijn kort, maar net lang genoeg voor een hemels geurend boeket in een eierdopje. Er bestaat ook een witte vorm: Viola odorata ‘Alba’.

Maart kalender

 • Tomaten en paprika’s doen het goed in potten. Begin maart kun je het zaad binnenshuis zaaien, zodat de planten in mei (als ze naar buiten kunnen) een goede start hebben. Zet de potten op een zonnige plek op het balkon, terras of in de tuin.
 • Strooi nu kalk op het gazon, tussen de anjelieren en bij de bollen.
 • Verplant uitgebloeide sneeuwklokjes voordat het blad is afgestorven.
 • Knip siergrassen zo dicht mogelijk bij de grond af.
 • Sleutelbloemen zijn goed winterhard. Koop ze nu ze in bloei staan en plant ze onder bladverliezende bomen en struiken. Mooi in combinatie met kleine bolgewassen als sneeuwroem en sterhyacint.
 • Rozen, haagheesters en bomen kunnen in maart nog net worden geplant.
 • Dit is ook het moment om thee- en floribundarozen tot drie knoppen boven de grond te snoeien.
 • Vaste planten zoals hosta’s, floxen en Zeeuws knoopje kunnen worden gescheurd. Zijn de pollen te taai? Gebruik een scherp mes in plaats van een spade.
 • Klimop kan drastisch worden teruggesnoeid. Hou klimop op huismuren weg van dakgoten, kozijnen en regenpijpen.
 • Het oude blad van groenblijvende vaste planten zoals kerstroos, schoenlappersplant en longkruid kun je nu verwijderen.
 • Zomerbloeiende bolgewassen zoals gladiolen, dahlia’s en ranonkels kunnen eind maart worden geplant. Ranonkels doen het ook goed in potten.
 • Breng een verse laag mulch aan als de grond weer goed is opgewarmd
Bron(nen):