Waarom gaan kruidenplantjes uit de supermarkt snel dood?

Kruidenplantjes zijn heerlijk vanwege de geur en de smaak

Vrouw met kruidenplantje in de tuin
Getty Images

Kruidenplantjes uit de supermarkt hebben de neiging om snel dood te gaan. Vaak bent u zelfs duurder uit dan wanneer u een bosje uit de koeling koopt. Hoe komt dat?

Auteur 

Kruidenplanten zijn een lust voor uw neus, ze verspreiden een heerlijke geur. Haal uw hand maar eens langs rozemarijn of loop eens langs een bodembedekkende tijm, u zult dit direct ruiken. Maar ook de verschillende soorten munt voor je eigen verse muntthee. Zo kun je kiezen uit mentha met een hint van chocolade of appel, deze groeien soms zo goed dat we kunnen spreken van woekeren. In een pot zijn ze dan goed in bedwang te houden. 

Waarom gaat het mis?

Verse kruiden zijn vaak smaakvoller dan gedroogde kruiden en de bloemetjes zijn vaak ook eetbaar. Met name groene kruiden zijn goed voor de gezondheid. Maar kruidenplantjes uit de supermarkt doen het vaak slechter dan uit een biologische kwekerij of tuincentrum. Hoe komt dat toch?

Het antwoord: deze plantjes worden het hele jaar door in kassen gekweekt, zodat ze zo snel mogelijk bij de consument komen. Dit maakt ze erg kwetsbaar, en ze houden het vaak niet langer dan een paar weken vol. Hoe kunt u ze redden? Door te verpotten, het plantje eventueel op te breken in verschillende stekjes. De kruiden doen het het best buiten, zodra het niet meer vriest. Kruidenplanten zijn vaak ook zeer geliefd bij vlinders en bijen, de bloemen bevatten veel nectar waar insecten zich aan te goed doen. Maar ook in de border kunnen kruiden goed toegepast worden. Geef de planten wel ongeveer twee keer per week water, zeker als het lange tijd droog is.

Kruidenplantjes in de vensterbank
Getty Images

Enkele populaire kruidenplantjes

Kruiden kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Behalve om uw eten mee te verrijken of te versieren, kunt u ze ook gebruiken voor in de thee. De dropplant heeft bijvoorbeeld een zoete smaak en kan in thee of cake worden verwerkt. Lavas, ook wel bekend als de maggiplant, kan als zoutvervanger in soepen of vleesgerechten worden gebruikt. De kerrieplant heeft een licht kerriearoma en kan rijst- en stoofgerechten verrijken. Van de verse of gedroogde bloemetjes kan een heerlijke thee worden getrokken. 

De Chinese bieslook heeft witte bloemetjes en een lichte knoflooksmaak. De citroenverbena, ook wel bekend als verveine, heeft een fijn aroma en wordt vaak in thee gebruikt. Het slaapmutsje, met zijn oranje bloemen, is een plant uit de papaverfamilie en een kopje thee van dit kruid is ontspannend. De limoenklaver, een paarse plant uit Brazilië, heeft een limoenachtige smaak en kan in verschillende gerechten worden verwerkt. De bergamotmunt ‘mixed’ bloeit in rood of roze en is perfect voor heerlijke vleesgerechten.

Kopen bij tuincentrum of kwekerij?

Kruidenplantjes kunt u ook kopen in een tuincentrum, of direct bij een kruidenkwekerij. U kunt dan gewoon de hoeveelheid afknippen die u nodig heeft. Let er wel op dat u de plant niet te kort afknipt. Laat de jonge blaadjes zitten, anders gaat de plant dood. Kruidenplanten houden van een warme, goed gedraineerde plek in de tuin of in pot. Een aantal soorten zoals bieslook, kamille en munt sterven bovengronds af om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Kruiden die verhouten zoals onder andere lavendel, rozemarijn en salie worden het best na de bloei of na de winter terug geknipt. Zij zullen dan opnieuw uitlopen en zichzelf zo als het ware verjongen. Een kleine dosis biologische meststof voor planten in een pot zal uw kruiden weer opnieuw doen groeien.

Kruidenplantjes worden bijgeknipt in de vensterbank
Getty Images

Winterharde kruidenplantjes, zoals tijm en lavendel, doen het het beste buiten. Als u een plantje toch binnen zet, is het handig om het in een wat groter potje te doen. Zorg ervoor dat het plantje iets hoger staat, zodat u water in het grotere potje kunt gieten. De wortels kunnen dan zelf het water opnemen wanneer ze dat nodig hebben.

Zelf kruiden kweken

Het voordeel van zelf kweken is dat u kunt kiezen uit de meest bijzondere kruiden. Veel zaden zijn online, in een kruidentuin of in een tuincentrum te koop. Op de verpakking staat hoe u de plant moet behandelen. Gebruik zoveel mogelijk biologische zaden. Niet-biologische zaden worden vaak geoogst met machines, waardoor er onkruid in de zakjes kan komen. 

Zaai met mate. Bewaar altijd een aantal zaadjes voor het geval het niet in één keer lukt. Plaats de zaadjes ook niet te dicht op elkaar. U kunt het beste kiezen voor stekgrond; daar zit meer voeding in dan in de standaard potgrond.

Bron: Tuinplantenwinkel.nl