Dit moet je doen als je gebeld wordt door een onbekend, buitenlands nummer

De telefoon gaat en er verschijnt een onbekend nummer uit het buitenland, zoals Algerije of Tunesie. Wat kun je dan het beste doen en vooral, wat niet?

Criminelen proberen via allerlei digitale wegen toe te slaan. Ze verzinnen telkens nieuwe, frauduleuze trucs. Zo is er vrijwel wekelijks een nieuwe nepmail in omloop.

Telefonische fraude

Er zijn ook criminele bellers actief. Vaak bellen zij vanuit landen buiten Europa, zoals bijvoorbeeld Algerije. Je ontvangt een gemiste oproep van een telefoonnummer dat je niet kent, waardoor je toch benieuwd bent wie er gebeld heeft. Bel je terug, dan hoor je een bandje of alleen een kiestoon, maar zonder dat je het door hebt lopen de kosten dan al flink op. Deze manier van fraude via buitenlandse telefoonnummers wordt ook wel 'Wangiri fraude' genoemd. Een aantal klanten van Tele2 waren een tijdje terug slachtoffer en deden hun verhaal in het tv-programma Kassa. Zij ontvingen aan het einde van de maand een verrassend hoge rekening van hun provider, omdat ze 'urenlang naar buitenlandse nummers gebeld zouden hebben'.

Het advies

Allereerst is het natuurlijk verstandig om niet op te nemen en niet terug te bellen als u een onbekende, buitenlandse oproep krijgt. Toch beweerden klanten van Tele2 die niet opnamen dat zij tóch een hoge rekening ontvingen. Sterker nog: sommigen hadden hun telefoon niet eens op zak op het moment dat ze gebeld zouden hebben. Internetdeskundige Danny Mekić was te gast in Kassa. Volgens hem kan het gebeuren dat bepaalde Android-apps (vaak gratis spelletjes) automatisch toestemming geven voor oproepen, maar dit komt zelden voor. Het is natuurlijk mogelijk dat criminelen zelf een nieuwe manier hebben gevonden.

Het is verstandig om het nummer even op te zoeken in Google. Misschien ziet u meer klachten voorbijkomen of staat het nummer al bekend als frauduleus. Als dit het geval is, dan kunt u het nummer blokkeren en uw provider informeren. Providers hebben namelijk de mogelijkheid om een buitenlands nummer van criminelen voor al haar gebruikers te blokkeren. Zo bewijst u uzelf en andere klanten van uw provider een dienst.

Slachtoffer, wat nu?

Als u een hoge rekening heeft ontvangen door deze criminele truc, adviseert internetdeskundige Mekić om ook contact op te nemen met uw provider. Die moet namelijk kunnen bewijzen dat u daadwerkelijk gebeld heeft. U kunt als u er niet uitkomt uiteraard ook naar de geschillencommissie of de rechter stappen. U heeft als consument rechten, dus ons advies is: laat het er in geen geval zomaar bij zitten.

Lees alles over digitale fraude in onze special >>

Bron: Kassa

Reactie toevoegen

324 Comments

Door Robert Windt (niet gecontroleerd) op vr, 22-11-2019 - 10:52

gebeld door +213558503515, waarschijnlijk een nummer uit Algerije, uiteraard niet opgenomen en niet terug gebeld!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 22-11-2019 - 00:08

Inscription à la newsletter

Door Martin (niet gecontroleerd) op wo, 20-11-2019 - 21:57

Waarom denkt iedereen toch steeds iets te moeten doen?

Mensen denk gewoon na, gebruik je boeren verstand! Je moet helemaal NIETS!
Laat het gaan en waarom die aandrang steeds maar terug te willen bellen? The fear of missing out? Als het serieus belangrijk is bellen ze wel terug, als jij opneemt kost het jou geen geld. Terugbellen gaat je geld kosten 'wangiri-fraude'.

Kortweg: je doet helemaal niets!

Door Isabel (niet gecontroleerd) op wo, 20-11-2019 - 11:44

Meerdere keren gebeld door dit nummer +442038086603 vanuit Engeland. Ik heb nooit opgenomen, maar ik vind het wel echt super eng.

Door Aya (niet gecontroleerd) op di, 19-11-2019 - 18:59

Ik ben een keer gebeld door een +49 uit Duitsland.
Dit mag nooit meer gebeuren

Door Yvette (niet gecontroleerd) op di, 19-11-2019 - 15:29

Net gebeld door een +269 uit Comoren. Heb de oproep af laten lopen en daarna het nummer geblokkeerd en uit mijn oproephistorie verwijderd. Vind dit soort belletjes erg irritant, hoe komen ze aan mijn nummer?

Door Piet (niet gecontroleerd) op di, 19-11-2019 - 14:28

Waarom zou je niet opnemen?
Als je opneemt kost het de beller toch geld; jezelf toch niet?

Door Sven (niet gecontroleerd) op ma, 18-11-2019 - 15:57

Ik ben gebeld door een nummer uit comoren. Ik zat op de fiets en nam op maar er werd gelijk opgehangen wat moet ik nu doen?

Door Heidi (niet gecontroleerd) op zo, 17-11-2019 - 18:07

+2693648238 ben gebeld door dit nummer heb niet opgenomen is uit comeren nu net weer gebeld maar dan door dit nummer +2693477669

Door Heidi (niet gecontroleerd) op zo, 17-11-2019 - 14:12

+2693648238 ben gebeld door dit nummer heb niet opgenomen is uit comeren