Klusjesman aan de deur: wat te doen?

Getty Images

De dakgoot schoonmaken, de schoorsteen vegen of de tuin onderhouden. In de lente bieden klusjesmannen hun diensten weleens ongevraagd aan de deur aan. Maar helaas gaat het hier vaak om oplichting.

De 92-jarige Herman Vermaat is onlangs nog slachtoffer geworden van een klusbedrijf dat zijn diensten via de deur aanbiedt, schrijft Max Meldpunt. Voor 20 euro wil het bedrijf de dakgoten van Vermaat schoonmaken. Hij stemt er mee in, maar na een half uurtje werk op het dak zijn de kosten 2400 euro. Vermaat moet contant afrekenen. Als hij dat niet in huis heeft, stelt het bedrijf voor om hem wel even naar een pinautomaat te rijden. Vermaat wordt opgelicht.
 

Werkwijze

Deze 'klusjesmannen' bellen vaak aan bij oudere bewoners en zeggen dat er iets aan hun huis mankeert. Dat varieert van een losliggende tegel tot een opmerking over de dakgoot of lekkage. Als ze eenmaal binnen zijn, wordt de lijst met mankementen aan het huis steeds langer en loopt de rekening snel op. In sommige gevallen maken ze zelfs vermoedelijk met een waterpistool de muur nat en wijzen ze de bewoner op deze 'lekkage'. Ook komt het voor dat ze met hun klus beginnen en steeds meer slopen. Voor het materiaal en gereedschap vragen ze een voorschot dat de gedupeerden contant moeten betalen. De klusjesmannen gaan er vervolgens met het geld vandoor.

Hoe te herkennen?

Er zijn een aantal zaken waar je deze mensen aan kunt herkennen:

  • Vaak spreken ze geen Nederlands, alleen Engels.
  • Ze melden zich spontaan bij je.
  • De oplichters zeggen dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Controleer altijd of dat wel echt zo is. En is dat nodig, ga dan in zee met een erkend bedrijf om dit op te lossen.
  • Deze malafide klusjesmannen bellen voornamelijk aan bij oudere en/of alleenstaande mensen. Laat ouderen in je omgeving daarom weten dat ze goed moeten opletten om oplichting te voorkomen.
  • Helaas zijn criminelen vindingrijk, dus komen er steeds nieuwe trucs bij. In dit artikel, leest u daar meer over.

Wat te doen?

Simpel: ga nooit in zee met klusjesmannen die hun diensten op straat of aan de deur aanbieden. Vertrouw je de situatie niet of zie je dergelijke personen in de wijk, neem dan altijd contact op met de politie. Laat werkzaamheden, als ze al noodzakelijk zijn, uitvoeren door een erkend klusjesman, op eigen initatief.

Te laat?

Ben je al slachtoffer geworden van deze praktijken? Doe dan aangifte bij de politie.

Bronnen: Opgelicht, Max Meldpunt, ASR
Auteur