Test de beste ledlamp

De ledlamp raakt steeds meer ingeburgerd en er is inmiddels een flinke variëteit in de winkel. De beste is de Osram Led Retrofit Classic A60 FIL 6 helder.

Dit blijkt uit een test van 27 ledlampen in de Consumentengids. De Osram Led Retrofit Classic A60 FIL 6 helder (€12,50) is een zeer zuinige, mooi rondomschijnende lamp. Hij is met zorg geproduceerd, want de prestaties van de testexemplaren verschillen weinig van elkaar. Lichtkleur en lichtopbrengst komen goed overeen met wat op de verpakking staat. Voor het rendement geven de onderzoekers het testoordeel 8,7, bijna het hoogste uit de test. Voor lichtopbrengst is het testoordeel hoger: 8,8, maar er zijn bijna tien lampen die op dit punt iets beter uit de bus komen. Minpuntje van de lamp is dat het rood wat flets is. De lamp is ook niet dimbaar.

Filament

De Osram Led Retrofit Classic A60 FIL 6 helder is een filamentlamp. Ook de andere hoog scorende ledlampen zijn filamentlampen. Die aanduiding staat op de langwerpige lichtgevende 'draden' die je door het heldere glas kunt zien. De ledlamp lijkt daardoor op een gloeilamp, vooral als hij brandt. De filamentlamp is beter dan de matte ledlamp, omdat de voet kleiner kan blijven en het licht beter alle kanten op kan stralen.

Bron: www.consumentenbond.nl/led-lamp