Vergunning verbouwing steeds duurder

Huiseigenaren zijn dit jaar soms honderden euro's meer kwijt aan de vergunning voor een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van hun huis. Voor een kleine verbouwing aan de achterzijde van het huis is vaak geen vergunning nodig.

Dit blijkt uit het jaarlijkse bouwlegesonderzoek van de Vereniging Eigen Huis. In 41 gemeenten stijgen de bouwleges dit jaar met meer dan tien procent. In drie gemeenten gaat de prijs met meer dan vijftig procent omhoog. In Renkum is de verhoging met 65 procent het grootst. Deze gemeente heeft het systeem van legesberekening gewijzigd, waardoor een kleine bouwvergunning 177 euro meer kost dan vorig jaar.

Enorme verschillen

De leges voor een vergunning voor een kleine verbouwing kunnen enorm verschillen. Den Haag rekent honderd euro voor een kleine verbouwing (van tienduizend euro). In Veenendaal moet een huiseigenaar 977 euro neertellen, bijna tien keer zoveel. Andere dure gemeentes zijn Terschelling (943 euro), Oegstgeest (856 euro) en Woerden (821 euro). Lage leges zijn er in Rotterdam (163 euro) en Leiderdorp (155 euro). Gemiddeld over heel Nederland zijn de kosten voor een bouwvergunning met zo'n drie procent gestegen vergeleken met 2020.

Bron: Eigenhuis.nl

Trefwoorden: