Wie moet volgend jaar premier worden?

De Tweede Kamerverkiezingen laten nog een paar maanden op zich wachten, maar de peilingen draaien alweer op volle toeren. Opiniepeiler Maurice de Hond stelde zijn panel de vraag wie premier moet worden als er uit slechts twee kandidaten mag worden gekozen. Wat blijkt: Mark Rutte doet het nog altijd goed en Lodewijk Asscher gooit hogere ogen dan zijn partijgenoot Samsom.

De vraag die De Hond stelde, ging niet zozeer over de partij waarop de mensen straks willen gaan stemmen, maar was gericht op de voorkeur voor een bepaalde minister-president.

Rutte versus Samsom

Zou er straks strijd ontstaan tussen VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom, dan komt Rutte daar volgens het panel van De Hond als winnaar uit. De meeste GroenLinksstemmers hebben liever Samsom in het Torentje, maar daar staat tegenover dat bij de andere partijen Mark Rutte favoriet is. Saillant detail: van de PvdA-stemmers geeft 9 procent aan liever Rutte als premier te zien.

Asscher

Kiest de PvdA voor Lodewijk Asscher als lijsttrekker, dan zijn er meteen meer mensen die Rutte laten vallen ten faveure van de huidige vicepremier. Ook hier is weer iets opvallends aan de hand: van de PVV-stemmers ziet namelijk 24 procent liever Asscher als premier dan Mark Rutte. Asscher doet het ook goed bij de 50-Plusstemmers.

Wilders versus Rutte

Stel dat straks PVV-leider Geert Wilders en Mark Rutte om de baan van minister-president moeten vechten, dan gaat de voorkeur van bijna alle panelleden uit naar Mark Rutte. Alleen de PVV-stemmers kiezen voor hun eigen voorman in het Torentje. Van de PvdA-kiezers ziet 94 procent dan liever Rutte als premier, bij de SP bedraagt dit percentage 54. In deze tweestrijd is het interessant te zien dat van de SP-stemmers 22 procent liever Wilders dan Rutte als premier ziet, datzelfde geldt voor 26 procent van de 50-Plusstemmers. Bij de overige partijen echter komt Wilders niet voorbij de grens van 5 procent.

19 Comments

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op zo, 30-10-2016 - 14:17

Wat me altijd weer opvalt als mensen hun mening kenbaar maken is het vaak afgrijselijk Nederlands wat wordt gebezigd. Al deze mensen hebben toch niet voor jan met de korte naam op school gezeten denk ik dan. Maar wat me het meest opvalt is wel het feit dat deze figuren nog niet eens weten hoe de namen van politici moeten worden geschreven. Samson was een sterke man uit de bijbel en Rutten is een voetbaltrainer. En dan krommen mijn tenen ook nog eens in mijn schoenen bij het feit dat zovelen geen enkel benul hebben waar de stellingen over gaan en maar een eind wezenloos rondroepen.

Door Wim (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 17:27

We zouden eens een systeem moeten opzetten zoals nu in Griekenland is opgestart.
De huidige politieke verguren naar huis te veel eigen gewin te hoge salarissen en zo kan ik nog wel enige nadelen noemen.

Door Johannes (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 11:19

Laat Asscher het maar eens proberen.niet Rutten en Samson

Door Corrie de Jong (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 10:33

ik stem altijd op Geert Wilders,vind dat hij beter voor ons land is dan Rutte,want die heeft ons land en onze cultuur verkwanseld.ze zijn allemaal bang dat Wilders gaat winnen,en daarom wordt hij genegeerd.ik ben geen rasist,maar kom op voor ons land wat al lang geen Nederland meer is.ze hebben de vijand binnen gehaald.ik vind dat echte vluchtelingen opgevangen moeten worden,maar er komen veel meer gelukszoekers en die krijgen heel snel een woning en ook gratis zorg.wij moeten steeds meer zorg gaan betalen,vind dat niet eerlijk het is een moslim cultuur aan het worden,eigen volk wordt gediscrimineerd.vind het ook gemeen dat Wilders nu een rechtzaak krijgt omdat hij heeft gezegd minder,minder en minder marokanen.dan moeten ze iedereen berechten die Wilders hebben bedreigd met de dood.de EU had er nooit moeten komen,het is ons opgedrongen,wij hebben geen inspraak meer. merkel heeft de grenzen open gezet en gezegd kom maar binnen,nu weet ze niet meer hoe ze terug te sturen daar er veel teveel binnen komen en dan laat Erogan een Turkse dictator het overnemen.zo geeft ze hem ook de macht over ons land en volk.Wilders is juist voor ons volk.ook al zou hij winnen dan wordt hij verstoten door alle partijen,hypocriet vind ik dat.hij heeeft net zoveel rechten als andere partijen,mar ze zijn allemaal bang voor hun eigen macht.ze doen aan zelfverrijking.hoop dat Wilders wint.

Door piet (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 21:38

zeker niet Wilders, onze allereigenste nederTrump. Toen hij in Rutte I verantwoodelijkheid moest nemen liep hij weg. En weglopers moeten we in de poltiek zeker niet hebben. Bovendien staat de man nergens voor, behalve xenofobie, anti moslim/ioslam/buitenlands en alles wat maar enigszins niet nederlands is. En tot overmaat van ramp wil hij dat we uit de EU gaan,ons land, die geheel afhankelijk is van de in-en uitvoer. Hoe kun je het verzinnen! Je kunt alles zeggen van Rutte II maar ze hebben ons wel door erg vervelende crisisjaren geleid.

Door Theresia (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 21:22

GEERT WILDERS GRAAG !!!!!
RUTTE EN DE SMURF {SAMSON } A.U.B. NIET KWALLEN GENOEG .
EN VIEZE GORE GELDPLUKKERS!!!!

Door Joop Meijeren (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 20:11

Denk er eens over na om niet te gaan stemmen.
als 2% van de Nederlandse kiesgerechtigden wel gaat stemmen gaat alles gewoon door. Er is immers geen kiesdrempel. Je stem is zo wie zo niets waard en heeft geen enkele invloed. Allen de politici hebben baat bij je stem. Zij kunnen dan zeggen dat ze je vertegenwoordigen. Is dat zo? aan jouw het antwoord.

Door Joop Meijeren (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 20:06

Heb je er wel eens over gedacht om niet te gaan stemmen en je stem niet te laten
misbruiken door politici die alleen maar je stem willen om dan te kunnen zeggen dat ze volksvertegenwoordiger zijn en dus democratisch gekozen. Democratie in Nederland is er al lang niet meer. Het volk heeft na dat hij zijn stem heeft uitgebracht nergens geen invloed meer op. Niet op de samenwerking van de partijen, niet op het regeerakkoord. Je bent na je stem te hebben afgegeven monddood verklaard. Gr. Joop

Door joop meijeren (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 19:52

Nee, de Hond gaat niet stemmen. J
hij wil een ander politiek bestel en niet het
stelsel waarbij je een volledig mandaat af geeft aan een politici waarvan je niet weet of hij te vertrouwen is en waarbij je ook verder geen inbreng meer hebt. In Nederland is de democratie ver te zoeken. gr.

Door Joop Meijeren (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 19:47

Als je geen vertrouwen meer hebt in politici kan je beter niet gaan stemmen. Niet gaan stemmen is net zo democratisch als wel gaan stemmen. Je hebt de zelfde rechten en er staat geen sanctie op. Geef je wel een mandaat aan de politici heb je verder geen recht van spreken meer, dat is je dan bij voorbaat ontnomen. Ik ga niet stemmen omdat dit politieke bestel niet deugt.