Vrijwilligers met een kersthart

Kerstvrijwilliger
Petronellanitta Styling

Vrijwilligerswerk is altijd belangrijk, maar met de kerst iets voor een ander doen is extra betekenisvol. 

Sandra den Heeten (55) uit Uithoorn is vrijwilliger bij Resto VanHarte.

“Elke donderdag ga ik in Amsterdam-Oost naar het buurthuis waar Resto VanHarte wekelijks buurt­bewoners ontvangt om samen te eten. Een hele onderneming naast mijn fulltimebaan, maar dat is het elke keer weer waard. Want als de mensen binnenkomen, zijn ze zo blij je te zien. ‘Hé schat,’ zeggen ze dan met Amsterdams accent, ‘ik heb je gemist verleden week.’ En dan maak ik een babbeltje met ze.

De afgelopen jaren was Resto VanHarte vanwege corona dicht met de kerstdagen. We waren ­alleen open voor afhaal. Dat vond ik erg jammer. Resto is er juist om buurtbewoners samen te brengen om eenzaamheid tegen te gaan. En met kerst voelen veel mensen zich eenzamer dan ooit. Op tv zie je allemaal gezellige reclames waar iedereen aanschuift voor een groot diner. Dat is een heel vertekend beeld want veel mensen hebben weinig vrienden en familie. Hopelijk kunnen we dit jaar met kerst weer open. Ik kijk er zo naar uit om dan die blije gezichten te zien, even dat gezellige kerstgevoel te kunnen creëren: dat verdienen we namelijk allemaal.

Bij Resto heb ik geleerd dat kleine attenties vaak al genoeg zijn om mensen het gevoel te geven dat ze worden gezien of gehoord. Zo zijn er vaste eters die maggi bij hun eten willen. Dat onthoud ik en zet ik voor ze klaar. Een van de buurtbewoonsters vertelde toevallig­ een keertje wanneer ze jarig zou zijn. Ik heb op die dag feestmutsjes mee­genomen, een vlaggetje in haar eten geprikt en samen zongen we ‘Lang zal ze leven’. Ze schoot helemaal vol. Het was een klein gebaar maar betekende veel. Daar doe je het voor. Elke week van het jaar en met kerst nog net ietsje meer.”

Meer weten? www.restovanharte.nl

Pierre Schippers (76) uit ’s-Hertogenbosch bouwt elk jaar de kerststal in de Sint-Janskathedraal.

“Kerst begint voor mij in september. Dan start namelijk het bouwen van de kerststal in de Sint-Jans­kathedraal. Soms is er buiten nog een hittegolf en ben ik binnen al aan het timmeren. We werken de hele dag en nemen alleen pauze tijdens de heilige mis of een begrafenis. Want dan willen ze natuurlijk geen timmergeluiden op de achtergrond. Meestal doe ik dat 4 dagen per week samen met 25 andere enthousiaste vrijwilligers.

Pierre Schippers
Petronellanitta Styling

Als de kerststal klaar is, mogen eerst de vrijwilligers en hun families een kijkje gaan nemen. ‘Heb jij die gebouwd, opa?’, vragen mijn kleinkinderen dan. Dan voel ik me vreselijk trots. Afgelopen jaar stond er een kameel op een brug. Dan vertel ik hoe we een lift hebben gehuurd om die kameel daar op te krijgen. We maken er ieder jaar weer iets compleet anders van, afhankelijk van het thema. Vorig jaar hadden we bewegende Jozef- en Maria-poppen en schapen die blatende geluidjes maakten. En elk jaar staan er zo’n 75 kerstbomen in de kooromgang met lampjes en vogeltjes erin. Alleen al de geur als je binnenkomt, zorgt ervoor dat je in kerststemming komt.

We verwachten een hoop bezoekers, meestal zijn dat er rond de 70.000. Soms staan er lange rijen met belangstellenden voor de Sint-Jan. Dat is waar wij het voor doen. Zeker in deze tijden waarin mensen het niet allemaal even breed hebben en niet zelf een kerstboom kunnen kopen, is het mooi dat ze die kerstsfeer hier kunnen ervaren. Dat ik een steentje kan bijdragen, voelt bijzonder.”

Foto’s Petronellanitta Styling en visagie Ronald Huisinga

M.m.v. Ralph Lauren (polo Pierre), Urban Classics (vest Pierre) en Mango (jurk Sandra). 

De dominee, verloskundige en wijkagent vertellen hun verhaal op www.plusonline.nl/kerstwerken

Auteur 
  • Michelle Iwema