Waarom smaakt koriander voor sommige mensen naar zeep?

Koriander en het OR6A12-gen

Getty Images

Koriander: een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. Met koriander is het vaak zo dat je het of heerlijk vindt of heel vies. Vaak wordt er ook gezegd: 'het smaakt naar zeep' of 'ruikt naar zeep'.

OR6A12-gen

Recent genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die koriander naar zeep vinden smaken of ruiken, het OR6A12-gen dubbel met zich meedragen. Dit zogenaamde receptoren zorgt ervoor dat de geur van de chemische stof 'aldehyde' te herkennen is, wat in zowel koriander als in zeepproducten zit. Van de mensen die twee kopieën hebben van dit OR6A12-gen, proeft 15,3 procent een zeepsmaak bij het eten van koriander. Naar schatting zou 4 tot 14 procent van de wereldbevolking koriander daardoor heel vies vinden. 

Tweelingen

Eerder deed neurowetenschapper Charles J. Wysocki hier al onderzoek naar. Hij vermoedde toen al dat waarschijnlijk bepaalde genen bepalen of je een korianderliefhebber of -hater bent. Wysocki onderzocht bij tweelingen of ze van koriander hielden of niet. En wat bleek: als bij tweelingen de een van koriander houdt, houdt de ander er meestal ook van. Dit geldt ook andersom.

Geur

Wat maakt koriander voor sommige mensen zo walgelijk? Wysocki ontleedde koriander met behulp van gaschromatografie, zodat alle bestanddelen apart onderzocht konden worden. De koriander werd hierbij verhit, waardoor de zepige geur vrijkomt. Na een minuut of tien komt ook de lekkere, kruidige geur vrij, maar echte korianderhaters vinden de koriander dan nog steeds stinken.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nature.com