Drie onvergetelijke wandelgebieden in Noordrijn-Westfalen

Als wandelliefhebber bent u in Duitsland aan het goede adres. Het gebied Noordrijn-Westfalen kent verschillende natuurparken waar u zich in een andere wereld waant.

De Niederrhein: een ware zwerftocht door beek- en ooilandschappen

Het Niederrheinse natuurpark Maas-Schwalm-Nette is voorzien van rivieren, meren en beken. Het is een waterig wandelparadijs. Er zijn wel negen rond lopende wandelpaden in het natuurpark, met een totale lengte van ongeveer 100 kilometer. De routes zijn tussen zes en negentien kilometer lang en lopen door bossen en veenheide,  beek- en ooilandschappen, breuklandschappen, langs rivieren, meren en historische gebouwen. U kijkt uw ogen uit.

Volgt u de Zwei-Seen-Runde, dan komt u uit bij de Borner See, een meer dat door het turfsteken in de 17de eeuw is ontstaan. En de beroemde, monumentale Borner Mühle, die voor het eerst in 1412 wordt vermeld. Deze was nog tot 1960 in gebruik. Gaat u door het Birgeler Urwald, dan komt u overdag de havik, sperwer, wouw, wilde zwijnen maar ook vossen en hazen tegen. Bij het vallen van de avond verschijnen de nachtdieren, zoals de bosuil, steenuil en de das.

Bevers spotten bij natuurpark Hoge Venen-Eifel

Het natuurpark Hoge Venen biedt spannende natuurbelevenissen. U kunt er de bever ontmoeten, de ree en de waterspreeuw, temidden van een bloemenzee van gele narcissen. U wandelt langs stuwdammen, beboste bergen, diep uitlopende dalen en eeuwenoude grotten. Een prachtige, kleurrijke omgeving. Hier mag de natuur zich weer uitbreiden, zonder door mensen te worden beperkt. Maar niets let u om deze schoonheid te komen bezoeken.

Bezoek de romantische narcissendalen, die slechts door het harde werk van gemotiveerde natuurbeschermers opnieuw tot bloei zijn gekomen, nadat sparren en andere 'indringers' ze hadden verdreven. Nu de oorspronkelijke natuur is teruggekeerd, zijn ook de zeldzame dieren weer van de partij. Bijvoorbeeld de waterspreeuw, die opvalt door de typische witte borst. Of de bijzonder zeldzame blauwe vuurvlinder, die al door deze omgeving vloog tijdens de laatste IJstijd.

Als u wilt, kunt u deelnemen aan een toer met gids door de bloemenzee. U mag echter ook op eigen houtje op meerdere paden de omgeving verkennen. Net zo mooi kleurig als de narcissen zijn de bremmen, ook wel “Eifelgoud” genoemd. In de prille eerste zomerdagen verandert hij vooral het Dreiborner hoogvlak ten zuiden van de Ufttal-stuw in een schitterende geelgouden kleurenzee. Opgepast: als u hier loopt, ziet u misschien nog een ree, een vos of een schuwe wilde kat, die zich verscholen houdt in een bremstruik.

Rothaarsteig: wandelen op hoog niveau

De Rothaarsteig is de koningin van alle wandelpaden in het Sauerland en de regio Siegerland-Wittgenstein. Het 154 kilometer lange “pad der zintuigen”, die over tal van rustige wegen, stille paden en door bossen gaat, begint in Brilon en eindigt in het Hessische Dillenburg. Er zijn rustbanken, eeteilanden, originele weideloodsen en ligbanken. Los van de vele uitkijkposten loopt deze route ook langs natuurkundige of cultureel en historisch interessante punten in Noordrijn-Westfalen. De route werd door de Deutscher Wanderverband bekroond met het certificaat “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland”.

Één van de mooiste hooggelegen wegen in Europa is het Kyrill-pad. Deze weg is bij Schmallenberg-Schanze door Rothaarsteig-rangers opgericht. Het 1.000 meter lange pad werd gemaakt waar bomen werden ontworteld: op steigers en trapladders komen de bezoekers bij de ontwortelde wortels en de omgewaaide bomen. De Rothaarsteig-rangers staan wandelaars ook graag bij en kunnen u uitgebreid informeren over paden, bos en regio. Wie wil, kan bij deze rangers ook een speciale beleveniswandeling mét gids boeken!