Wandelen door mooie decembersteden

In de decembermaanden zijn veel steden sfeervol verlicht. Met een stadswandeling kom je hier helemaal in de kerststemming. Bijvoorbeeld in het gezellige Valkenburg, waar je nog tot en met 29 december kunt genieten van leuke kerstmarkten in de grotten. Of in het mooie Amersfoort, met zijn prachtig versierde binnenstad. Veel wandelplezier!

Trage Tocht Amersfoort (stadse tocht)

Trage Tocht Amersfoort (stadse tocht)

Kattenbroek, landgoed Schothorst, Eem, stadswal en waterwingebied

Afstand: 15 kilometer
Startplaats: Amersfoort
Provincie: Utrecht

We maken vanaf station Amersfoort Schothorst een flinke wandeling door de groene gangen van de stad. Op het eerste deel van de route komen we na de Groene Huiskamer van Schothorst in de bijzondere wijk Kattenbroek, waar we natuurlijk ook een aantal van de architectonische highlights meenemen. Verrassend zijn de grote open weides midden in de wijk. Landgoed Schothorst is een fraai parkachtig gebied met middeleeuwse boerderij, insectentuin, rosarium en wit landhuis. We doorkruisen het landgoed over fraaie klinkerpaden, exclusief voor wandelaars. Na wat stadse herrie en een verre blik op het Werk aan de Glashut volgt een nieuw hoogtepunt: we lopen over een vlonderpad langs een oude zijarm van de Eem, een groene oase middenin de stad. Maar ook de route langs de Eem naar de Koppelpoort en daarna door de plantsoenen op de oude stadswal is niet te versmaden. We kijken onze ogen uit. Volgt een stuk waar we steeds dicht in de buurt van de Heiligenbergerbeek, de Flierbeek en de Barneveldse beek blijven. Maar ook de grote infrastructuur is niet te missen, hoewel wandelen in het groen langs de geluidsschermen van de A28 verrassend rustig blijft. Het laatste deel van deze wandeling heeft nog een verrassing in petto. Het langgerekte smalle waterwingebied is een restant van de natte middeleeuwse Meent, waar we nu heerlijk rustig kunnen wandelen.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Valkenburg

Groene Wissel Valkenburg

Langs de Geul en over hoge akkers

Afstand: 14 kilometer
Startplaats: Valkenburg (Li)
Provincie: Limburg

Eerst wandelt u langs Kasteel den Halder en door het super gezellige centrum van Valkenburg. Na een paar kilometer door het Geuldal en langs de Geul gewandeld te hebben begint u aan de klim naar Terblijt, waarmee u onderweg nog een oude mergelgroeve bezoekt! Daarna volgt een prachtig traject over landwegen door en langs hooggelegen akkers naar het dorp Sibbe (met gezellig kroegje). U daalt door het Biebos af naar het Geuldal en wandelt over prachtige wandelpaden langs de meanderende Geul en door het Geulpark via het centrum weer naar het station.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht Zwolle (stadse tocht)

Trage Tocht Zwolle (stadse tocht)

Zwarte Water, Westerveldse bos en Agnietenberg

Afstand: 18 kilometer
Startplaats: Zwolle (Ov)
Provincie: Overijssel

We maken een prachtige, maar vooral afwisselende wandeling in een grote boog om de groene stadsranden van Zwolle. Vrijwel steeds langs of in de buurt van water. Te beginnen met een flink stuk langs het Zwarte Water, eerst over een onverhard dijkje en later over het fietspad op de dijk met steeds mooie uitzichten over de uiterwaarden. Door het Westerveldse bos lopen we omhoog naar het mooiste panorama over het Zwarte Water en de Noorderkolk. Het bos is nog niet zo oud, werd pas sinds 1989 aangeplant bovenop dé vuilnisberg van Zwolle. Langs bosranden vervolgen we onze route naar de recreatieplas Wijde Aa, ontstaan als zandafgraving voor de aanpalende Zwolse nieuwbouwwijk Aalanden. Over de fascinerende Dodenweg wandelen we naar het buurtschap Langenholte, een boerenidylle. Even denken we dat we in een Drents brinkdorp beland zijn. In een halfopen landschap trekken we verder naar de Vechtdijk. Hoewel we de Vecht zelf niet krijgen te zien, ook hier fraai uitzicht over de uiterwaarden en op de Agnietenplas. De Agnietenberg en Bergklooster zijn volgende hoogtepunten op de route: mooie kronkelpaadjes door het bos en een imposante begraafplaats. Maar vooral bekend door de geschiedenis van het klooster met de volgelingen van Geert Grote en door de boeken van Thomas à Kempis. Na groene corridors door Kranenburg en Vegtlusterbos en het passeren van de onvermijdelijke stedelijke verkeersinfrastructuur wandelen we op het laatste deel van de route door de stad langs de Nieuwe Vecht en de lommerrijke stadsgracht met zicht op de Sassenpoort terug naar het station.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht Amsterdam Houthavens (architectuurwandeling)

Trage Tocht Amsterdam Houthavens (architectuurwandeling)

Westergasfabriek, Spaarndammerbuurt, Houthavens

Afstand: 13 kilometer
Startplaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland

Stadse Tocht van oud naar nieuw, met architectuur en stedenbouw als leidraad. Vanaf het Centraal Station zoeken we onze weg naar buiten via de Westelijke Eilanden. Langs de pakhuizen van Prinseneiland komen we uit bij de Haarlemmerpoort. Het groene Westerpark nemen we even mee, ook om de sfeer van de hippe Westergasfabriek te ervaren. Twee voormalige gashouders zijn hier omgevormd tot vijver, we lopen er doorheen! De derde gashouder staat er nog en is nu een bekende evenementenhal. Dan kruisen we het spoor door naar de Spaarndammerbuurt. Hier nemen we de tijd om de hoogtepunten van de Amsterdamse School te bewonderen. Geniet van de uitbundige, kleurrijke gebouwen en bekijk de vele details in de gevels. Vooral Het Schip van architect Michel de Klerk is een pareltje. Een bezoek aan het museum is absoluut aan te raden. We wandelen verder via het intieme Zaanhof en over het driehoekige Zaandammerplein. Dan steken we de gloednieuwe Spaarndammertunnel over en komen we in de Houthavens. In de Minervahaven maken houthandels geleidelijk plaats voor hippe bedrijvigheid en zelfs een theater. Het heen-en-weertje over de Haparandadam moet je beslist niet overslaan, want dan mis je het markante REM-eiland en een geweldig uitzicht. Vervolgens wandelen we door de jongste woningbouwprojecten in Amsterdam-West. En het houdt maar niet op, aan de Van Diemenkade met zijn vele woonarken hebben we een geweldig uitzicht op de Silodam, waar de twee voormalige graansilo's zijn omgebouwd tot appartementencomplexen. Tot slot wandelen we over het Westerdok, met rechts het 17e-eeuwse Bickerseiland. Bij wijze van finale steken we over naar het IJ-Dock, met zijn eigenzinnige gebouwen en met uitzicht op het Eye en de Amsterdam Tower aan de overkant.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Bron(nen):
  • Wandelzoekpagina