PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

85 procent van de Nederlanders kijkt niet naar de zonkracht

Nederlanders kunnen nog wel een lesje zonkennis gebruiken. Bijna driekwart (72 procent) weet het verschil niet tussen UVA- en UVB-straling. Ook geeft 85 procent van de Nederlanders aan nooit de zonkracht te raadplegen. En dat terwijl de sterkte van de zon de afgelopen tijd record na record verbreekt en daarmee de schade voor de gezondheid vergroot. Dit blijkt uit een onderzoek door PanelWizard in opdracht van UV-Fashions onder ruim 1000 Nederlanders.

Verbranding door de zon is nog aan de orde van de dag. Bijna elke Nederlander is weleens verbrand (94 procent). Ruim de helft van de Nederlanders (54 procent) verbrandde het afgelopen jaar nog. In 18 procent van die gevallen ging het om een zware verbranding. Niet gek, want we zonnen graag nog tussen 12.00 uur en 15.00 uur (57 procent) en smeren in de meeste gevallen niet om de twee uur met zonnebrandcrème (64 procent).

KWF: smeren, kleren, weren

"Ergens leeft het idee nog dat het allemaal wel meevalt met de gevolgen van verbranding door de zon", vertelt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. "Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Daarom zeggen wij: geniet van de zon, maar denk altijd aan 'Smeren, kleren, weren'. Smeer je iedere twee uur in, denk aan UV-werende kleding en zoek af en toe de schaduw op. Zeker met een hoge zonkracht."

Twee derde kinderen weleens verbrand

Kinderen zijn extra gevoelig voor zonneschade. Kinderen die voor het 18e levensjaar verbranden, hebben twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen. Veel Nederlandse ouders (62 procent) zijn hier nog niet van op de hoogte. Wel maken ouders zich tijdens een stranddag zorgen over de zonbescherming van hun kind (72 procent).

Bron(nen):