Biedt dagcrème met SPF voldoende bescherming tegen de zon?

Voor voldoende zonbescherming moet je een hele dikke laag smeren

Getty Images

Gebruik je een dagcrème, BB-, CC-cream of een foundation? Grote kans dat er aangegeven staat op de pot of tube dat er een zonnebeschermingsfactor aan is toegevoegd, meestal SPF 15 of 30. Handig, want dan hoef je geen zonnebrandcrème meer te gebruiken of toch wel?

Er zitten helaas een paar addertjes onder het gras. Zo hebben de meeste cosmetische producten met UV-bescherming een lage SPF-factor. In de meeste gevallen slechts SPF 15. Voor verreweg de meeste mensen biedt dat onvoldoende bescherming. Het advies is minimaal een SPF 30 te gebruiken als je de zon in gaat. Daarnaast bevatten ze in veel gevallen alleen een UVB-filter en beschermen ze niet tegen UVA-straling.

Dikke laag

Om voldoende beschermd te zijn tegen de zon, moet je een dikke laag van het middel smeren. De aanbevolen hoeveelheid is zo'n 2 mg per vierkante centimeter. Dat komt neer op ongeveer 30 à 40 g per smeerbeurt voor een volwassene. Alleen als je zoveel smeert, biedt het product de bescherming die er op aangegeven staat. Stel je smeert de helft, dan beschermt een crème met SPF 30 zoveel als een crème met SPF 15. Als je zoveel dagcrème of foundation smeert, zal dat niet mooi staan.

Ook moet je regelmatig smeren, iedere vier uur, en om de twee uur als je gezwommen hebt of veel zweet. De meeste mensen gebruiken enkel 's ochtends dagcrème. Op dagen dat de zon schijnt, is dit te weinig om je huid te beschermen.

Een dagcrème, BB-, CC-cream of foundation met SPF kan zonnebrandcrème dus niet vervangen. Als er weinig zon is of als je maar kort in de zon komt, is het prima.

Kun je dagcrème en zonnebrandcrème combineren?

Als je je dagcrème wilt combineren met je zonnebrandcrème kun je het beste eerst de dagcrème smeren en daarna de zonnebrandcrème. Neem dan een crème op waterbasis, zodat de zonnebrandcrème goed in je huid kan trekken. Smeer iedere twee à vier uur een nieuwe laag. Wil je over je zonnebrandcrème een laagje foundation aanbrengen? Wacht dan enkele minuten tot het product met zonnefilter goed is ingetrokken.

Je kan zonnebrandcrème ook als dagcrème gebruiken. Tegenwoordig zijn er heel wat zonnebrandcrèmes verkrijgbaar die niet te vet zijn, soms zelfs gekleurd of eruitzien als foundation.

Bron 
  • Gezondheid.be