Tien gouden zonregels

Op initiatief van KWF Kankerbestrijding hebben deskundigen op het gebied van UV-straling, huidaandoeningen en bescherming tegen te veel zon tien adviezen opgesteld.
  1. Geniet van de zon, maar voorkom verbranding of beschadiging van de huid.
  2. Laat de huid eerst voorzichtig wennen aan de zon. de huid kan zich zo wat verdikken. Dit biedt een natuurlijke bescherming tegen verbranding.
  3. Zoek de schaduw op tussen 12.00-15.00 uur, de zon is dan het sterkst. Dit geldt vooral in de Benelux. In andere landen kan dit anders zijn, informeer hiernaar op uw vakantieadres.
  4. Draag in de volle zon een pet of hoed en gebruik een zonnebril met UV-werende glazen om een zonnesteek te voorkomen.
  5. Bescherm uw huid met een goede zonnebrandcrème. Ook wanneer u al een bruine teint heeft. Wees bovendien voorzichtig in de bergen, waar de stralen intenser zijn. Denk erom dat bewolking en wind de intensiteit van de stralen niet altijd verminderen, ook al voelt het niet warm aan. Wees ook voorzichtig met medicijnen en alcohol in de zon. Vraag bij twijfel altijd advies aan uw huisarts.
  6. Neem alleen een zonnebad - in de zon of onder de zonnebank - als u minimaal 18 jaar bent en huidtype 2, 3 of 4 hebt.
  7. Volg de gebruiksaanwijzing van de zonnebank nauwkeurig op.
  8. Vraag in een zonnestudio altijd om persoonlijk advies.
  9. Ga niet in de zon en zeker niet onder de zonnebank als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld jeuk, uitslag of snelle verbranding. Vraag bij twijfel altijd advies aan uw huisarts.
  10. Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling. Hiervoor bestaat speciale apparatuur. Vraag uw huisarts om advies.
Trefwoorden: