Zonnebrandcrème goed gebruiken

Lekker smeren

Getty Images

Om u goed te beschermen tegen te veel zon kunt u zonnebrandcrème gebruiken. Maar die moet u dan wel op de juiste manier aanbrengen. Wij vertellen u waar u op moet letten.

Het duurt ongeveer een halfuurtje voordat zonnebrandcrème ingetrokken is en zijn werk kan doen. Smeer u daarom een half uur voordat u in de zon gaat liggen al in. Vergeet niet om u daarna regelmatig in te blijven smeren. Na het zwemmen en sporten is het sowieso verstandig om weer te smeren.

Crème aanbrengen
Zonnebrandcrème kunt u het beste nog even schudden voor gebruik. Zorg ervoor dat u wel genoeg gebruikt. U heeft ongeveer een handvol nodig om uw hele lichaam mee in te smeren.

Elk lichaamsdeel dat niet bedekt is door kleding, moet worden ingesmeerd. Vergeet daarbij niet uw oren, neus, schouders en rug. De 'uitstekende' delen ziet u zo over het hoofd, maar ze verbranden wel snel.

Met een spray of roller kunt u de zonnebrandcrème makkelijker aanbrengen en over uw hele lichaam verdelen. Pas wel op voor uw ogen. Zonnebrandcrème kan in uw ogen flink prikken. Meteen afspoelen met water dus, wanneer u de crème in uw ogen krijgt.

UV-A en UV-B
Kies een zonnebrandcrème die zowel tegen UV-A als UV-B beschermt met een SPF van minimaal 15. Als u snel verbrandt, kunt u beter voor een beschermingsfactor van ongeveer 30 kiezen. Bent u van plan veel te zwemmen of sporten (en zweten), kies dan voor een waterproof variant.

Als u vooral uw gezicht wil beschermen, kiest u voor een zonnebrandcrème die daar speciaal voor is gemaakt. Kies bijvoorbeeld voor een zonnebrandcrème op waterbasis, zodat uw gezichtshuid niet zo vet wordt.

Bewaaradvies
De beschermingsfactor van zonnebrandcrème neemt met de tijd af. Het is dan ook niet verstandig om de crème na de houdbaarheidsdatum te gebruiken.

Bewaar de crème op een donkere en koele plaats als u 'm niet gebruikt. Zo voorkomt u dat de beschermingsfactor nog sneller achteruit gaat.

Auteur