9 tips om te besparen op uw ziektekosten

Het zijn moeilijke tijden, waarin ieder bespaarde euro welkom is. Bekijk daarom uw zorgkosten eens kritisch, want hierop valt vaak te bezuinigen. 9 tips om te besparen op uw ziektekosten.

1. Kies voor een vrijwillig eigen risico.
Naast het verplicht eigen risico van - in 2014 - 360 euro, bieden verzekeraars een vrijwillig eigen risico aan. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de basispremie. De korting varieert van 36 euro per jaar voor een eigen risico van 460 euro tot 180 euro per jaar voor een totaal eigen risico van 860 euro. Dit is uiteraard alleen aan te bevelen voor gezonde mensen.

2. Ga bewust om met medicijnen.
Sommige zorgverzekeraars voeren een preferentiebeleid op het gebied van medicijnen. Als ze dat doen gaat het geneesmiddel niet ten koste van je eigen risico. Dat gebeurt wel als mensen op advies van hun arts het duurdere geneesmiddel slikken.

3. Stap over naar een zorgverzekeraar met een goedkopere basisverzekering.
Een prijsverschil van maandelijks 10 euro scheelt voor twee personen toch weer 240 euro per jaar. Het is zaak om goed te vergelijken.

4. Kies een naturapolis.
Een naturapolis is vaak goedkoper dan een restitutieverzekering. Daarbij hebben zorgverzekeraars afspraken gemaakt voor de zorg met ziekenhuizen of specialisten. Hier moet je dan naar toe om de kosten vergoed te krijgen.

5. Kijk goed of het zin heeft een aanvullende verzekering af te sluiten.
Als je veel sport en het risico op blessures groot is, kan een verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Als u kinderen heeft die misschien een beugel nodig hebben, is het verstandig een aanvullende verzekering voor orthodontie te nemen. Reken van tevoren uit of de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapeut opwegen tegen de premie die u in een jaar betaalt.

Mensen die gezond zijn en weinig tot geen zorg nodig hebben, hebben geen aanvullende zorgverzekering nodig. In de basisverzekering wordt immers alle noodzakelijke zorg vergoed.

6. Vraag zorgtoeslag aan.
De inkomensgrenzen zijn 36.022 euro per jaar voor een alleenstaande en maximaal 54.264,00 euro per jaar voor samenwonenden.

7. Sluit een collectieve ziektekostenpolis af.
Een collectieve ziektekostenpolis kan 10 procent op de premies schelen. Dat kan via de werkgever, de sportvereniging of maatschappelijke organisaties zoals de FNV of een van de ouderenbonden.

8. Check de staat van uw gebit
Heeft u een goed gebit? Dan is een tandartsverzekering meestal niet nodig.

9. Zorg voor jezelf
De belangrijkste bezuinigingstip: stop met roken en let een beetje op uw gewicht.