Behandeling niet altijd vergoed

één op de negen patiënten draait zelf voor de kosten op

Getty Images

Uit onderzoek onder 11.000 mensen blijkt dat een op de negen patiënten een deel of zelfs de gehele behandeling moet betalen omdat de zorgverzekering niet altijd alles vergoedt.

Dat komt omdat zorgverzekeraars niet met alle behandelaars, zoals fysiotherapeuten en psychologen, contracten hebben afgesloten. Het resultaat is dat een op de negen patiënten opdraait voor alle of een gedeelte van de kosten. Van die negen betaalt 50 procent de gehele rekening en 20 procent meer dan de helft van de rekening.

Patiëntenkoepels eisen duidelijkheid

De gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek onder 11.000 mensen dat is uitgevoerd door de drie patiëntenkoepels NPCF, het Landelijk Platform GGz en Ieder(in).

Patiënten die in de loop van de behandeling tot de ontdekking komen dat de rekening van hun behandelaar niet vergoed wordt, komen voor een flinke kostenpost te staan. De kosten kunnen zo hoog oplopen dat ze moeten overstappen naar een behandelaar met wie de zorgverzekering wel een contract heeft.

De patiëntenkoepels eisen van zorgverzekeraars duidelijk te zijn over met wie een contract is gesloten. Uit het onderzoek dat in 2013 is gehouden, blijkt dat 60 procent van de ondervraagden eind 2013 geen informatie van hun zorgverzekeraar hadden gekregen over met welke zorgverleners er in 2014 een samenwerkingscontract is aangegaan.

Vrijheid voor zorgverzekeraars

Ook aan het einde van dit jaar mogen mensen weer kiezen bij welke zorgverzekering er verzekerd wordt. Zorgverzekeraars hebben in 2015 nog meer vrijheid om met sommige zorginstellingen wel of met andere geen contract te sluiten. Het is dus belangrijk om bij de keuze voor een zorgverzekering niet alleen te kijken naar de prijs, maar vooral naar wat wel en niet verzekerd wordt.

Kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering? Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar en stap over op de goedkoopste.

Bron 
  • Proud to be Senior