Beperkingen in helft basisverzekeringen

Zorgverzekering
Getty Images

Hoewel de verstrekkingen in alle basisverzekeringen gelijk zijn, proberen zorgverzekeraars op allerlei manieren te bezuinigen om de premie laag te houden. Bijvoorbeeld door beperkende voorwaarden te hanteren. 35 van de 70 basisverzekeringen hebben een of meer beperkende voorwaarden.

Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Zorgwijzer.nl. De site is in de inventarisatie zes verschillende beperkende voorwaarden tegengekomen, zoals een beperkte keuze uit ziekenhuizen en een lage vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Deze basispolissen met beperkingen hebben vaak een lagere premie dan verzekeringen zonder beperkingen.

Ziekenhuizen

Vier zorgverzekeringen hebben een beperkte ziekenhuiskeuze. Dit zijn Aevitae (Natura Select), ProLife Principe Polis Budget, Zekur Gewoon Zekur en Zilveren Kruis Basis Budget. Wie met een van deze polissen naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, moet een deel van de ziekenhuisrekening zelf betalen, vaak een kwart. Bij spoedeisende hulp is de vergoeding altijd wel honderd procent.
Een flink aantal polissen heeft alleen afspraken met gespecialiseerde ziekenhuizen voor bepaalde klachten, zoals bijvoorbeeld knie- en heupvervanging en cardiologische behandelingen. Het gaat om de naturapolissen van CZ, CZ direct, De Friesland, FBTO, IZA, IZZ, Interpolis, Just, ProLife, United Consumers, Univé, VGZ, VGZ Bewuzt, Zekur, ZieZo en Zilveren Kruis. Het verschilt per polis om welke behandelingen en klachten het precies gaat.

Lage vergoeding

Zeven zorgverzekeringen vergoeden voor een niet-gecontracteerde zorgverlener minder dan zeventig procent van het gemiddelde gecontracteerde tarief. De vergoeding is zestig procent bij IZZ door VGZ Variant Bewuzt, Just Basic, Univé Zorg Select, United Consumers Bewuste Keuze en VGZ Bewuzt. Vijfenzestig procent is de vergoeding bij CZdirect Basis en FBTO Basis. Bij VinkVink en Anderzorg kan de vergoeding ook onder de zeventig procent uitvallen, maar dat is afhankelijk van de zorgvorm.
Daarnaast hebben zeventien basisverzekeringen een beperkt aantal leveranciers voor hulpmiddelen, zoals hoortoestellen en diabetesmateriaal. Alleen bij de geselecteerde leverancier is de vergoeding honderd procent. In andere gevallen moet de verzekerde bijbetalen. Negentien basispolissen hebben beperkte afspraken met GGZ-zorgverleners. Bij drie zorgverzekeringen is het niet mogelijk om te bellen. Contact gaat via chat of WhatsApp.
 

Auteur 
Bron 
  • Zorgwijzer