Boete zorginstelling voor misleiding verzekerden

Wijkverpleging Nederland BV heeft een boete van 150.000 euro wegens misleiding gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De zorginstelling stuurde haar cliënten een aanbod voor een collectieve zorgverzekering bij ONZV, maar er was helemaal geen overeenkomst tussen Wijkverpleging Nederland en de verzekeraar.

Dat meldt de NZa. Wijkverpleging Nederland bood cliënten een premiekorting van ruim 53 euro per maand als zij een verzekering bij ONVZ zouden afsluiten. Dit bedrag is hoger dan de maximaal toegestane tien procent premiekorting. De zorginstelling stuurde het aanbod aan cliënten die verzekerd waren bij andere verzekeraars. Zo wilde Wijkverpleging Nederland klanten aan zich binden, omdat zij geen contract hebben met zorgverzekeraars.

De NZa vindt het zeer ernstig als mensen hun zorgpolis niet kiezen op basis van de inhoud van de polis en de premie, maar zich laten leiden door misleidende adviezen van een zorginstelling. Mensen die zich laten verleiden door kortingen of cadeaus bij het kiezen van hun polis lopen het risico dat deze polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte. De zorginstelling kan tegen de beslissing van de NZa in bezwaar te gaan.

Bron(nen):