Dit zijn de veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering in 2017

Het eigen risico blijft komend jaar gelijk (385 euro), maar de premies stijgen. Wel wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid. De veranderingen op een rij.

Fysio 

Fysiotherapie en oefentherapie voor patiënten met etalagebenen (pijn door vernauwde bloedvaten). De vergoeding geldt voor maximaal 37 behandelingen. De eerste 20 behandelingen vallen daar sowieso onder. 

Plastische chirurgie

Plastische ingrepen worden in 2017 deels weer vergoed. Het gaat allereerst om operaties van het bovenooglid, als u door een slap of verlamd bovenooglid nauwelijks nog kunt zien. Ook komt het plaatsen van een borstprothese in aanmerking voor een vergoeding voor zowel vrouwen als transvrouwen. Ten slotte zit een besnijdenis voor jongens in het basispakket van de zorgverzekering, zolang de ingreep medisch noodzakelijk is. 

Gebit

Implantaten worden vergoed voor jongeren die snij- en hoektanden missen door een ongeval of een afwijking bij de geboorte. De maximum leeftijd is verlengd van 18 naar 22 jaar. 

Zorg

Ook opvang en zorg zit in het basispakket in 2017. Het geldt voor mensen die om medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen (eerstelijnsverblijf), bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis.

NIPT

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is vanaf 1 april 2017 beschikbaar voor alle vrouwen in Nederland. De test kan vaststellen of een foetus een chromosoomafwijking heeft. De NIPT wordt niet volledig vergoed, en er geldt een eigen bijdrage van 175 euro.

Bron: Radar. Lees ook: welke kosten dekt de zorgverzekering op vakantie?

6 Comments

Door Hans (niet gecontroleerd) op di, 28-2-2017 - 17:32

Wanneer dringt het in het Haagse theekransje eens door dat alle privatisering tot een explosieve kostenstijging heeft geleid. Waaerom kijkt ons arrogante landje niet eens naar haar omringende landen waar b.v. de zorg geheel gratis is of maar een fractie kost van NL. Daar 'krijgen' artsen niet zo maar een paar ton per jaar zonder dat men een prestatieplicht heeft. Of naar de manier waarop de energiekosten worden toegerekend enzovoorts.

Net als de invoering van de EURO is de privatisering zo waar een nog grotere politieke blunder geweest maar niemand malt daarover.

Door eigens wijs (niet gecontroleerd) op za, 1-10-2016 - 17:12

ZORGVERZEKERINGEN, ZIEKENHUIZEN zijn bedrijven die beslist geen winst mogen maken!doktoren worden die steeds wijzer, of zijn het de machines etc, dus de artsen mogen dan ook geen oncontroleerbare opslag. de premie behoort dus veel te zakken, niks meer werken voor je eigen portomonee zo is het en niet anders!!nee

Door M. Borst (niet gecontroleerd) op za, 1-10-2016 - 16:08

Wat betreft de nieuwsberichten de laatste tijd over fysiotherapie die in het basispakket komt, voel ik me aardig op het verkeerde been gezet. Daar werd toen namelijk niets gezegd over het feit dat alleen mensen met etalagebenen hiervoor in aanmerking komen. Er zijn ook mensen met chronische pijn die zeer gebaat zijn bij fysiotherapie. En er zijn vast nog wel meer aandoeningen te noemen die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen.

Door Jeannette Nieuwkerk (niet gecontroleerd) op za, 1-10-2016 - 12:07

Als je een ongeluk krijgt in het buitenland en je bent buiten bewustzijn, hoe kun je dan je zorgverzekeraar bellen met de vraag "wat te doen?".

Door J. Veenendaal (niet gecontroleerd) op vr, 30-9-2016 - 21:15

Er is een apparaat ontwikkelt voor diabetische patenten zodat ze zich net meer 6 x per dag hoeven te prikken om bloedwaarde te controleren. Dit apparaat kost 120 euro per maand en zit net in het basispakket. Als iedereen dit apparaat gaat gebruiken wordt het natuurlijk veel goedkoper. En alle kosten van psychische gevolgen om je zelf of je kind te moeten prikken (ook in hun nachtrust) je hele leven lang terwijl je er niks aan kunt doen dat je deze ziekte hebt is veeeeel meer. Nu is er iets ontwikkeld en nu wordt het niet toegepast omdat het nog veel te duur is. Stop het in het basispakket en het is uiteindelijk voor iedereen prettiger en voordeliger.

Door Carla (niet gecontroleerd) op vr, 30-9-2016 - 21:13

Dus mijn fysio werd voorheen betaald uit de aanvullende verzekering en nu in de basis? M.a.w. dat kan ik zelf gaan betalen uit het eigen risico! Kost me dus voortaan 385 euro dat ik voor chronische klachten naar fysio moet. Asociaal!