Welke kosten dekt de zorgverzekering op reis?

Getty Images

Elke maand hebben meer dan 150.000 Nederlanders spoedeisende medische hulp in het buitenland nodig. Om vervelende financiële verrassingen te voorkomen, is het goed te weten hoe je in het buitenland verzekerd bent.

Wie in het buitenland met vakantie gaat, staat er meestal niet bij stil dat je dan een ongeluk kan krijgen, of ziek kan worden. Toch is er een redelijke kans om in het vakantieland met arts of ziekenhuis te maken te krijgen. Volgens onderzoek van huisartsenvereniging NHG krijgt één op de vijf reizigers medische klachten. Die zijn vaak op te lossen met de huisapotheek, maar in de helft van de gevallen is bezoek aan een arts of zelfs ziekenhuis noodzakelijk. Vaak is er dan dure medicatie nodig, meestal een vorm van antibiotica.

'Zorgverdragen'

Ook op vakantie is de gewone Nederlandse basisverzekering het belangrijkste vangnet voor ziektekosten. Dat betekent dat je verzekerd bent voor spoedeisende hulp van een arts of specialist, ziekenhuisopname en ambulance. Vooral in de landen van de EU, plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland, herkennen artsen en ziekenhuizen de zorgpasjes van de Nederlandse toeristen en hoeven ze de kosten zelfs niet voor te schieten. Maar ook met landen als Turkije, Marokko en Tunesië heeft Nederland zogenaamde ‘zorgverdragen’ afgesloten, zodat de Nederlandse basisverzekering hier bekend terrein is. Dat geldt ook nog voor de vergoeding van zorgkosten in verre bestemmingen als Indonesië, de Verenigde Staten en Thailand. Met die landen hebben de zorgverzekeringen weliswaar geen verdragen, maar de spoedeisende hulp wordt er wel vergoed.

Extra verzekerd

Heel veel reizigers hebben toch met hun aanvullende verzekering een extra buitenlanddekking afgesloten. De reden daarvan is dat de basisverzekering nooit méér zal betalen dan de behandeling in Nederland zou hebben gekost. Met de aanvullende polis verzeker je dus ziekenhuisbehandelingen die duurder zijn dan de onze. Dat kan het geval zijn in landen als de Verenigde Staten, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland.
Het is verplicht de verzekeraar te laten weten dat je dringend medische zorg nodig hebt. Daarvoor hebben ze een calamiteitennummer, dat achter op het zorgpasje staat. De melding heeft trouwens grote voordelen voor de patiënt. De verzekeraars kunnen adviseren voor welk ziekenhuis je het beste kunt kiezen. Bovendien kunnen ze meteen een garantieverklaring afgeven dat de kosten vanuit Nederland betaald zullen worden, als daar misverstand over zou zijn.

Hulp zorgverzekeraar

Vaak moet de patiënt een keuze maken tussen een particulier en een overheidsziekenhuis. In landen als Spanje of Turkije is dat belangrijk, omdat privé­ziekenhuizen er beter ingesteld zijn op buitenlandse toeristen, ook al omdat de artsen beter hun talen spreken. De verzekeraar kan bij die keuze helpen.

Aanvullende buitenlanddekking
Een aanvullende buitenlanddekking voor Europa of ‘Wereld’ zit meestal samen met fysiotherapie, alternatieve zorg en vergoedingen voor brillen en lenzen in één aanvullend pakket. De spoedeisende zorg bij tijdelijk verblijf in het buitenland is dan bijvoorbeeld kostendekkend. Dat betekent dat de rekening ook betaald wordt als die hoger zou zijn dan in een Nederlands ziekenhuis. Ook de repatriëringkosten, het vervoer naar huis van de zieke, zitten in sommige aanvullende pakketten. Belangrijk, want ook die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Soms is het mogelijk de buitenlanddekking als aparte aanvullende module af te sluiten. Dit kost enkele euro’s per maand.
 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine