Groei bij kleine zorgverzekeraars

Het marktaandeel van de kleine zorgverzekeraars is gegroeid van 14 naar 15,1 procent. Tien jaar geleden hadden de kleine zorgverzekeraars 9,3 procent. Van de vier grote zorgverzekeraars dalen de marktaandelen van Achmea en VGZ. CZ groeit iets en Menzis is door de jaren heen stabiel.

Dat blijkt uit de Zorgthermometer van Vektis. Het aantal overstappers bedroeg dit jaar 6,5 procent. Dat is iets minder dan in 2019, toen 7 procent overstapte. De nominale premie is dit jaar 0,4 procent gedaald. De afgelopen jaren is de nominale premie steeds gestegen.

Collectief

Het aantal collectief verzekerden blijft dalen. Dit jaar met bijna 2 procent tot 63,5 procent. Voor het eerst betaalt een collectief verzekerde gemiddeld een hogere premie dan een individueel verzekerde. Was een collectief verzekerde in 2015 nog 44 euro goedkoper uit, dit jaar betaalt een collectief verzekerde 23 euro meer.

Eigen risico

Steeds meer verzekerden kiezen een vrijwillig eigen risico. De laatste tien jaar is dat gestegen van 5,9 procent in 2011 tot 13,3 procent in 2020. Een groot deel, 75 procent kiest voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro.

Bron(nen):