Grote kans op thuis wonen bij hoger inkomen

Dit blijkt onderzoek van ANBO

Mensen met een hoger inkomen blijken langer thuis te kunnen blijven wonen, omdat zij in staat zijn zelf de voorzieningen te betalen die nodig zijn.

Uit onderzoek onder 11.000 leden van de ouderenorganisatie ANBO blijkt dat mensen die over een hoger inkomen beschikken, beter in staat zijn om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dat komt voornamelijk omdat  een hoger inkomen ervoor zorgt dat de voorzieningen betaald kunnen worden die nodig zijn. Sinds 2013 moeten loophulpmiddelen zoals de rollator en stok zelf betaald worden. Vanaf 2015 is het moeilijker om voldoende huishoudelijke hulp te krijgen en is de eigen bijdrage hoger.

Uitspraak directeur seniorenorganisatie ANBO

Directeur Liane den Haan van seniorenorganisatie ANBO maakt zich zorgen over deze uitkomsten: “Wanneer mensen niet in staat zijn om medische diensten of middelen zelf te betalen, kan dat slecht uitpakken voor deze kwetsbare groep. Dat moeten we met elkaar zien te voorkomen.” Nu al ziet de leverancier van trapliften, ThyssenKrupp Encasa, dat mensen afzien van de aanschaf omdat ze het niet kunnen betalen of omdat de gemeente de traplift niet vergoedt.

Uitkomsten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel van de ondervraagden niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Nog geen 30 procent weet wat de veranderingen in de langdurige zorg betekenen voor de thuissituatie. Bovendien is 60 procent van de ondervraagden niet erg positief over de geschiktheid om lang zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Het onderzoek van ThyssenKrupp Encasa is uitgevoerd in samenwerking met de ANBO, de afdeling Health Evidence van de Radboud Universiteit Nijmegen, Etac en Liever Thuis!.

Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>

Bron(nen):