Helft Nederlanders wil data geven voor lager zorgpremie

Getty Images

Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) is bereid data te delen over hun levensstijl in ruil voor korting op de zorgpremie. Jongeren zijn vaker dan ouderen bereid hun gezette stappen en hartslag te delen met de verzekeraar als de premie daardoor lager wordt. Jongeren kijken ook positiever naar de digitalisering van de zorg.

Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. 48 procent van de Nederlanders wil zijn gezondheids- en bewegingsgegevens niet afstaan aan verzekeraars. Bij grote techpartijen als Google en Facebook ligt dit percentage veel hoger. Twee op de drie Nederlanders wil de gegevens niet delen met deze bedrijven. Ongeveer een derde van de Nederlanders denkt dat deze techpartijen in de toekomst gaan samenwerken met zorgverzekeraars.

Digitaliseren

Zes op de tien jongeren vindt dat de zorg meer moet digitaliseren als daardoor de premie lager uitvalt. Dat hoeft niet per se het delen van gegevens te zijn. Ook digitale spreekuren, online patiëntendossiers en zelfdiagnose via een app zijn voorbeelden van digitalisering. Deze vormen van e-health winnen al terrein de laatste jaren.

Bron: Pricewise

Auteur 
  • Redactie PlusOnline