Help, ik kan mijn zorgverzekering niet betalen!

Getty Images

Het overkomt helaas steeds meer mensen dat ze de zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Daar is wat aan te doen, want verzekeren kan vaak goedkoper.

Een zorgverzekering kost al snel 100 euro per maand. Denk maar eens aan de premie, het eigen risico en de eventuele eigen bijdragen. Als u de premie van uw zorgverzekering niet betaalt, dan stuurt uw zorgverzekeraar u een betalingsherinnering. Reageert u hier niet op, dan ontvangt u een aanmaning en zal de verzekeraar een betalingsregeling met u willen treffen. Loopt de betalingsachterstand op tot meer dan 6 maanden, dan meldt de zorgverzekeraar u aan als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland.

Om te voorkomen dat het zo ver komt, geven wij graag een aantal tips!

Verzeker alleen wat u nodig denkt te hebben
Sluit niet zomaar een aanvullende verzekering af, omdat u denkt dat het goed is om u zo volledig mogelijk te verzekeren. Kies alleen voor de verzekering en dekkingen die u nodig denkt te hebben. Het klinkt logisch, maar er zijn veel mannen die bijvoorbeeld ook een dekking hebben voor kraamhulp. Dat is natuurlijk niet nodig.

Gaat u ieder jaar meerdere keren naar de fysiotherapeut of maak u vaak hoge kosten bij de tandarts? Sluit hiervoor dan een aanvullende dekking. U kunt dit per zorgsoort aangeven, zodat u alleen aanvullende dekkingen afsluit die u nodig denkt te hebben.

Maakt u zelden gebruik van zorg, dan is het afsluiten van alleen een basiszorgverzekering vaak al voldoende.

Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>


Met een vrijwillig eigen risico betaalt u een lagere premie
Kiest u voor een vrijwillig eigen risico, dan gaat uw premie hierdoor omlaag. In 2015 is het verplicht eigen risico vastgesteld op 375 euro. Vrijwillig kunt u dit verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Het maximale eigen risico is daarmee 875 euro per jaar. Kiest u voor 875 euro eigen risico, dan wordt de maandpremie aanzienlijk lager. Dit kan wel oplopen tot enkele tientjes per maand!

Let wel op: kies alleen voor een vrijwillig eigen risico als u de afgelopen jaren geen zorgkosten hebt gemaakt en deze voor het aankomende jaar ook niet verwacht. Als u kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan moet u de eventuele zorgkosten wel zelf kunnen opvangen.

Vraag zorgtoeslag aan
Bij de Belastingdienst kunt u zorgtoeslag aanvragen. Op www.toeslagen.nl berekent u op welk bedrag u recht heeft. Daarnaast kunt u zorgtoeslag aanvragen door te bellen naar de Belastingtelefoon via telefoonnummer 0800-0543 (gratis).

Hoeveel zorgtoeslag u ontvangt, is afhankelijk van jouw inkomen. Hoe hoger u salaris is, hoe minder zorgtoeslag u zult ontvangen. Let op: als u meer gaat verdienen moet u dit tijdig doorgeven aan de Belastingdienst, zodat u later niets hoeft terug te betalen.

Maximaal kun u € 72 per maand aan zorgtoeslag ontvangen in 2014. Dit geldt voor mensen met een jaarsalaris tussen de € 0 en € 19.000. Bent u benieuwd hoeveel zorgtoeslag u kunt ontvangen? Maak dan een proefberekening. Zorgtoeslag voor 2014 kunt u aanvragen tot 1 september 2015.

Neem contact op met zorgverzekeringslijn.nl
Als u echt niet meer weet wat je moet doen om uw zorgverzekering te kunnen betalen, neem dan contact op met de zorgverzekeringslijn.nl. Zij kunnen u informeren en adviseren over de verplichte zorgverzekering. Zorgverzekeringslijn.nl vormt de schakel tussen wanbetalers en (on)verzekerden enerzijds en zorgverzekeraars, gemeenten en hulpverlenende instanties anderzijds.

Vergelijk uw zorgverzekering ieder jaar
Ieder jaar veranderen de premies voor de zorgverzekering. Ieder jaar is er dan ook een andere verzekeraar die de laagste premie biedt. Als u uw verzekering ieder jaar onder de loep neemt, weet u zeker dat u niet teveel betaalt.

Start direct de zorgvergelijker >>

Auteur 
  • Erik Bogaards