Meerderheid maakt geen gebruik aanvullende zorgverzekering

Laat geen geld liggen!

Ruim de helft (57 procent) van de verzekerden heeft dit jaar geen of slechts een deel van de zorg uit de aanvullende zorgverzekering gebruikt. Oudere verzekerden hebben vaker een aanvullende verzekering: 85 procent van de 65-plussers heeft een aanvullende verzekering tegenover 66 procent van de 18- tot 35-jarigen.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. De populairste aanvullende verzekering is de tandartsverzekering. Deze werd door 77 procent van de verzekerden afgesloten. Ook pakketten voor fysiotherapie (64 procent) en brillen en contactlenzen (40 procent) zijn populair. Ongeveer driekwart van de aanvullend verzekerden is van plan komend jaar dezelfde dekking te kiezen, dus deze top 3 zal niet veranderen.

Eigen risico

Ongeveer drie op de vier verzekerden koos vorig jaar voor het standaard eigen risico van 385 euro. Dit jaar is de groep met een standaard eigen risico ongeveer even groot. Pricewise vindt dat opmerkelijk want meer dan de helft van alle respondenten in het onderzoek verwacht niet het eigen risico op te maken.

Overstappen

Wisselen van zorgverzekeraar is ieder jaar mogelijk. Opzeggen van de oude zorgverzekering kan tot het eind van het jaar. Het afsluiten van een nieuwe zorgpolis kan tot eind januari, maar het is verstandiger om het opzeggen en afsluiten tegelijkertijd te doen. Verschillende zorgverzekeraars verlagen dit jaar de premie. Tegelijkertijd daalt de korting voor de collectieve verzekering, bijvoorbeeld via de werkgever. Onder de streep kan de zorgverzekering daarom toch duurder uitvallen. Voor veel mensen een reden om over te stappen. Ongeveer 17 procent van de verzekerden is van plan dit jaar over te stappen.

Bronnen: Pricewise, Pricewise (2)