PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Minder onterechte zorgdeclaraties

Het bedrag aan onterechte zorgdeclaraties daalde vorig jaar met 113 miljoen euro naar 392 miljoen in 2016. Dat blijkt uit de jaarlijkse controle- en fraudecijfers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Het grootste deel van de bijna vierhonderd miljoen euro aan onterechte declaraties betrof onopzettelijke fouten die bij achterafcontroles aan het licht kwamen. Zo'n 1284 fraudeonderzoeken leverden 24,8 miljoen onterechte declaraties op. Bij 18,9 miljoen euro ging het daadwerkelijk om fraude. Dat is 7,7 miljoen meer dan in 2015. Onterechte declaraties worden teruggevorderd of via een nieuwe declaratie gecorrigeerd.

Wijkverpleging

Bij fraude wordt een regel overtreden én is er sprake van een bewust of opzettelijk handelen om onterecht voordeel te behalen. De meeste fraude deed zich voor in de PGB-regeling binnen de Wlz/AWBZ (langdurige zorg). Het ging om 13 miljoen. Als tweede volgt de wijkverpleging met ruim twee miljoen fraude. Zorgverzekeraars gaan hun inspanningen in deze sector intensiveren om fraude te voorkomen en aan te pakken.

Bron: www.zn.nl