Minder zorgpolissen, maar meer keuze

Dit jaar waren er minder zorgpolissen op de markt, maar er viel meer te kiezen. Er kwamen namelijk vier inhoudelijk verschillende polissen bij zodat er in 2020 40 inhoudelijk verschillende polissen zijn. Inclusief de bijna gelijke polissen zijn er 55 basisverzekeringen.

Dat blijkt uit de Monitor Zorgverzekeringen 2020 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De 55 basisverzekeringen worden aangeboden door 21 zorgverzekeraars van 11 concerns. In 2020 zijn drie zorgverzekeraars gestopt doordat zij zijn gefuseerd met een andere verzekeraar binnen hetzelfde concern. Er verdwenen tien verzekeringen en er kwamen zes nieuwe bij. De afname van het polisaanbod is vooral bij restitutieverzekeringen. Vijf van de tien verdwenen verzekeringen zijn restitutieverzekeringen, terwijl een van de zes nieuwe een restitutieverzekering is.

Natura of restitutie

In 2002 zijn er 34 naturapolissen, 17 restitutiepolissen en 4 combinatiepolissen. Driekwart van de verzekerden heeft een naturapolis, ruim 18 procent een restitutiepolis en 6 procent een combinatiepolis. Dit is al een aantal jaren zo. Inmiddels is ongeveer twee derde van alle verzekeringen een digitale polis, dat wil zeggen dat verzekerden hun voorwaarden en premiewijzigingen digitaal ontvangen. Bijna twee op de drie verzekerden heeft in 2020 een collectieve verzekering. 14,4 miljoen (83,3 procent) van de verzekerden heeft ook een aanvullende verzekering. Dat is iets minder dan in 2019. Verzekerden met een collectieve zorgverzekering hebben vaker ook een aanvullende verzekering.