Overstappers kiezen voor naturapolis

Overstappers in de zorgverzekering kiezen vaker dan vorig jaar voor een naturapolis. In de eerste maand van het overstapseizoen kiest tachtig procent voor een naturapolis. Dat is tien procent meer dan vorig jaar. Daarnaast verhogen mannen vaker het eigen risico dan vrouwen.

Dit meldt vergelijkingssite Independer, op basis van de keuzes die consumenten op de website maken. De verschuiving van de duurdere restitutiepolis naar de goedkopere naturaverzekeirng is al enkele jaren aan de gang. In 2016 koos ruim 23 procent voor restitutie. Op basis van de overstappers bij Independer is dat nu 10,6 procent. Het premieverschil tussen beide verzekeringen is de laatste jaren gegroeid van 3,7 procent in 2014 tot 8,2 procent dit jaar. Veel naturaverzekeringen bieden dekking voor alle ziekenhuizen, dus op dat punt zijn er nauwelijks verschillen tussen beide soorten verzekering.

Budgetpolis

De laatste jaren is het aantal verzekerden met een budgetpolis toegenomen van 8,6 procent van alle verzekerden in 2016 naar 13,4 procent in vorig jaar. Dat zijn 2,3 miljoen verzekerden. Budgetpolissen zijn de voordeligste zorgverzekering, maar de verzekerde heeft keus uit een beperkt aantal zorgverleners. Sommige budgetverzekeringen hebben met slechts zestien ziekenhuizen in heel Nederland een contract afgesloten. Een verzekerde die naar een zorgverlener gaat waarmee de verzekering geen contract heeft, moet zelf een deel van de rekening betalen. Dat kan oplopen tot twintig procent. Dat is een fors bedrag op een ziekenhuisrekening.

Wie een budgetpolis overweegt, doet er heel verstandig aan eerst bij de verzekering te controleren of deze verzekering een contract heeft afgesloten met ziekenhuizen – en andere zorgverleners – in de buurt. Is dat niet het geval, dan is het afsluiten van een budgetpolis een flinke gok. Voor spoedeisende zorg kunnen verzekerden wel in iedere ziekenhuis terecht.

Overstappen

Het opzeggen van de oude zorgverzekering is mogelijk tot het eind van het jaar. Voor 1 februari moet een nieuwe zorgverzekering zijn gekozen. Voor de basisverzekering hebben verzekeraars een acceptatieplicht, voor de aanvullende verzekering is dat niet het geval. Daar is soms een medische acceptatie.

Bron(nen):