Steeds vaker een eigen risico

Getty Images

Steeds meer consumenten nemen een vrijwillig eigen risico in de zorgverzekering. In 2014 koos bijna een kwart er voor om het verplichte eigen risico van 360 euro vrijwillig te verhogen met een bedrag tussen de 100 en 500 euro. Enkele jaren geleden nam nog slechts een paar procent een eigen risico.

Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Independer. Consumenten die een vrijwillig eigen risico nemen, krijgen in ruil daarvoor een lagere premie. Globaal is de premieverlaging ongeveer de helft van het eigen risico. Een verzekerde met een eigen risico van 500 euro betaalt dus zo’n 20 euro minder premie per maand.

Een vrijwillig eigen risico is interessant voor een verzekerde die geen of heel weinig zorgkosten maakt in een jaar. Mochten er onverhoopt toch zorgkosten zijn, bijvoorbeeld vanwege een ongeluk, dan is dat in twee jaar weer terug te verdienen. Belangrijk is ook om voldoende geld achter de hand te hebben om het eigen risico te kunnen betalen. Dat kan oplopen tot 875 euro. Er zijn verzekeraars die de mogelijkheid bieden om dit eigen risico in termijnen te betalen.

Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>

Auteur 
  • Perry van Dijk