'Utrecht Overvecht ongezondste wijk van Nederland'

Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht maken de hoogste zorgkosten van Nederland: 2571 euro per persoon per jaar. Dat is 25 procent meer dan mensen van dezelfde leeftijd in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De kosten in Overvecht (alle postcodes die met '356' beginnen) zijn aan het stijgen. Niet alleen gemeten over alle drie de jaren, maar ook in 2013 is Overvecht het gebied met relatief de hoogste zorgkosten. Mensen hebben er relatief vaak last van chronische ziektes, zoals diabetes en COPD, en psychische aandoeningen.

Armoede en sociale problemen

Volgens Bouchra Dibi, raadslid in Utrecht en tien jaar lang welzijnswerker, zijn armoede en sociale problemen belangrijke oorzaken van de slechte gezondheid van de inwoners van Overvecht. Die leiden ertoe dat mensen er een ongezonde levensstijl op na houden.
"Mensen zijn vooral bezig met overleven", zegt Dibi. "Hoe los ik mijn schulden op? Hoe zorg ik dat mijn verslaafde zoon hulp krijgt, of hulp bij depressie? De gezondheid komt dan onderaan."

Zorgkosten

RTL Nieuws bekeek de gecorrigeerde databestanden van Vetkis, een samenwerkingsverband tussen de zorgverzekeraars, over de gemaakte zorgkosten per wijk. Het gaat om alle kosten die door zorgverzekeraars worden vergoed in het basispakket. Daarbij is ook zorg meegerekend die mensen vanwege het eigen risico zelf moesten betalen, maar wel hebben doorgegeven aan hun zorgverzekeraar.

Bron(nen):