Veranderingen in de zorg voor 2017

Getty Images

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Net als bijna ieder jaar zijn er een aantal dingen in de zorg die gaan veranderen in 2017. Op Prinsjesdag eerder dit jaar zijn de diverse veranderingen rondom de zorgverzekering, de zorgtoeslag, het eigen risico en meer bekend gemaakt. Omdat er al veel cijfers vóór Prinsjesdag waren uitgelekt zijn de nieuwe veranderingen geen verrassing. Wat moet u weten over de veranderingen in de zorg voor 2017?

Premie gaat omhoog

De grootste en belangrijkste verandering is dat de premie van de zorgverzekering een aardig stuk omhoog gaat. Hierbij moet wel rekening worden gehouden dat de zorgtoeslag tevens omhoog gaat en dat de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) juist weer lager wordt. Er wordt dus wel het een en het ander gecompenseerd wat betreft de hogere kosten.

Hogere zorgtoeslag

Aan wat voor een cijfers moet u dan bijvoorbeeld denken? De nominale premie gaat in totaal met 42 euro per jaar omhoog, dit is ongeveer 3,50 euro per maand. De maximale zorgtoeslag per eenpersoonshuishouden gaat met 20 euro omhoog. Voor een meerpersoonshuishouden is dit 42 euro. De inkomensafhankelijke bijdrage wordt lager: zowel voor werknemers bij vaste instellingen als zzp'ers wordt dit met 10 procent verlaagd.

Eigen risico

Voor het eerst sinds de invoering van het eigen risico in 2008 blijft in 2017 het bedrag van het eigen risico gelijk, namelijk 385 euro. Eerder dit jaar meldde de politieke partij SP dat het eigen risico in het nieuwe jaar naar verwachting omhoog zou gaan naar maar liefst 500 euro, een fikse stijging. Het eigen risico blijft vooralsnog echter ongewijzigd, al pleiten enkele politieke partijen voor het opheffen van het eigen risico.

Basispakket in 2017

Wanneer u een zorgverzekering kiest kunt u kiezen uit een aantal pakketten. Veel mensen kozen voor een uitgebreider pakket dan het basispakket. Goed nieuws voor 2017: het basispakket wordt uitgebreid, hoewel niet veel Nederlanders daar uiteindelijk wat van zullen merken. Wat handig is om te weten is dat de basiszorg zoals spoedeisende hulp en een bezoek aan de dokter bij een basispakket in zit. Voor senioren zijn er een aantal toevoegingen in het basispakket handig. Maar liefst 37 fysiotherapiebehandelingen voor patiënten die last hebben van etalagebenen worden vergoed en kortdurend verblijf in een zorginstelling na een operatie of ongeval wordt vergoed.

Zorg in 2017

Tot slot zijn er nog een paar andere feitjes die handig zijn voor u om te weten. In het nieuwe jaar geeft de overheid bijvoorbeeld 400 miljoen euro meer uit aan zorg in Nederland. Met dit geld wordt onder andere de bezuiniging in de zorg teruggedrongen, iets waar veel mensen kritiek op hadden toen de bezuinigingen werden bekend gemaakt. Uit een begroting van Volksgezondheid blijkt dat dat de gemiddelde volwassene in Nederland op basis van die begroting 5.347 euro zal betalen aan zorg in 2017. In 2016 was dat 5.334 euro, iets minder dus.