Wat krijg ik vergoed bij niet-gecontracteerde zorg?

Zorgverzekeraars hebben niet met elk ziekenhuis een contract gesloten. Wat vergoedt de verzekeraar in het geval van niet-gecontracteerde zorg?

Het verschilt per polis of de verzekeraar de zorg betaalt als er geen contract is met een bepaalde zorgaanbieder. In ieder type polis vermeldt de verzekeraar welk percentage van de zorg wordt vergoed. Er bestaan drie verschillende zorgpolissen in Nederland: de budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis.

De budgetpolis

Mensen met een budgetpolis betalen over het algemeen een lage zorgpremie. Ze zijn vaak goedkoper dan een naturapolis of een restitutiepolis. Dat heeft een reden: er is minder keuzevrijheid.

Als u een budgetpolis heeft en de verzekeraar heeft geen contract met het ziekenhuis waar u moet zijn of waar u graag heen wilt, dan betaalt u een deel van de zorg zelf. En bij een opname in het ziekenhuis kan dat bedrag flink oplopen.

De naturapolis

Ook de naturapolis is goedkoper dan een restitutieverzekering, maar opnieuw is er beperkte keuze uit zorgaanbieders. Bij niet-gecontracteerde zorg betaalt u een deel van de zorgkosten zelf. Dit geldt overigens niet voor spoedeisende hulp. Die wordt wel volledig vergoed, net als bij een budgetpolis.

De restitutiepolis

Wie behoefte heeft aan ruime keuze, kiest voor een restitutieverzekering. U kiest zelf de zorgverlener. Het voordeel hiervan is dat u bijvoorbeeld terechtkunt bij uw favoriete fysiotherapeut of bij medische specialisten door het hele land.

Let op: ook in het geval van een restitutiepolis kan het alsnog voorkomen dat u een deel van de kosten zelf betaalt. Vaak wordt er een marktconform-bedrag afgesproken voor de zorg. Overschrijdt u dit bedrag, dan moet u de rest zelf betalen.

Minimale vergoedingen

De verzekeraar moet zich wel altijd houden aan uitspraken van de rechter over minimale vergoedingen, ook bij niet-gecontracteerde zorg. Zo mag een lagere vergoeding geen reden zijn om niet naar een bepaalde zorgaanbieder te gaan. Naturapolissen hebben bijvoorbeeld vaak een vergoedingspercentage van 75 procent, budgetpolissen 50 of 60 procent.

Wat vergoedt de verzekeraar bij zorg die wél gecontracteerd is?

Bronnen: Zorgwijzer.nl, Independer

2 Comments

Door Anne (niet gecontroleerd) op di, 24-11-2015 - 16:16

Nou ik ben 34 en doe er echt mn best voor maar ze geven ook geen antwoord. Ik krijg bijv. 75% van het gangbare tarief voor een psycholoog die niet gecontracteerd is. Maar op de vraag wat dan het gangbare tarief is krijg ik geen antwoord. Hoe moet ik dan weten of deze zorgaanbieder een gangbaar of duur tarief rekent.? En wat ik dus zelf moet gaan betalen? Is maar weer gewoon afwachten op de rekening...
Ben er nu overheen maar in de zomermaanden op 2 mnd tijd 800 aan zorgkosten betaald. Is het niet eigen risico is het eigen bijdrage of het wordt niet vergoed... Oh en anders vinden ze nog wel een rekening van vorig jaar maart, tsja dat valt nog onder het eigen risico van 2014, ben anderhalf jaar verder maar oh wee als je als verzekerde anderhalve week te laat betaald... Ellende

Door Hermannus (niet gecontroleerd) op di, 24-11-2015 - 13:04

Wat verlang ik naar duidelijkheid, naar het oude, vertrouwde ziekenfonds. Ik zie door de bomen het bos net meer, wat een ellende. En, als het nu goedkoper was geworden na die ingreep van VVD-er heer Hoogervorst, nee alleen maar veel duurder en heele erg onduidelijk. Dit is toch niet meer te overzien, al die uitzonderingen. Dit voor 75%, dat voor 80% en bij het andere moet je weer zelf bijdragen (zelfs bij de apotheek voor medicijnen). Ik ben 60 jaar, kan goed overweg met de moderne media, maar uit deze warboel komt geen "hond" meer uit. Terug naar het ziekenfonds, premie inhouden van loon en salaris. Zo betaald iedereen zijn deel.