Zorgverzekeraars laat met contractering

De vier grote zorgverzekeraars hebben de contractering van ziekenhuizen niet op tijd rond. Op 26 november had VGZ pas met 35 procent van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51 procent. CZ en Menzis lopen ook achter, maar beloven dat hun verzekerden in 2019 bij elk ziekenhuis terecht kunnen.

Dit meldt de Consumentenbond. De Bond vindt dat zorgverzekeraars uiterlijk 12 november bekend zouden moeten maken met welke zorgverleners zij een contract afsluiten voor het komende jaar. Dat is dezelfde dag waarop alle nieuwe premies bekend zijn. Informatie over contracten is essentieel, omdat het een rol speelt bij een eventuele overstap naar een andere verzekeraar. Wie naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, loopt namelijk het risico een deel van de behandeling zelf te moeten betalen. De onduidelijkheid speelt niet alleen bij ziekenhuizen, maar ook bij fysiotherapie en geestelijke gezondheidszorg.

Veel overstappers

Mogelijk zijn er dit jaar veel overstappers bij de zorgverzekering, zo blijkt uit een kleine enquête van ZorgKiezer.nl onder bezoekers van de site. Bijna 45 procent van de bezoekers zegt dat het waarschijnlijk is dat ze switchen naar een andere verzekeraar. Nog eens veertig procent twijfelt en slechts vijftien procent is niet van plan over te stappen. Vorig jaar stapten 1,1 miljoen verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 6,1 procent.

Door over te stappen kan een verzekerde geld besparen. Uit een rapport van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en ACM (Autoriteit Consument & Markt) van juni dit jaar bleek dat 72 procent van de consumenten voor 2018 een polis had waarvoor een goedkoper, (bijna) gelijk alternatief bestond. Gemiddeld betalen deze verzekerden 93 euro meer dan als ze het goedkoopste alternatief hadden gekozen.

Bron(nen):