Aambeien: hoe komt u eraan?

Zwangerschap, hard persen en overgewicht

Aambeien zijn zwellichamen met bloedvaatjes in de endeldarm die abnormaal opzetten. Ze bezorgen u irritante jeuk, pijn, branderigheid en bloedverlies. Er zijn verschillende oorzaken waardoor ze kunnen ontstaan.

Iedereen heeft zwellichamen aan het eind van de endeldarm die de darmuitgang goed dicht houden. Door een combinatie van aanleg en een te hoge druk rond de anus kunnen de zwellichamen en hun bloedvaatjes te veel opzwellen en gaan uitstulpen. Zulke uitstulpingen noemen we aambeien.

Obstipatie

Drinkt u onvoldoende, eet u te weinig vezels of stelt u uw toiletbezoek lang uit, dan krijgt u droge, harde ontlasting. Ook weinig bewegen, stress en medicatie kunnen een verstopping veroorzaken.

Obstipatie is een belangrijke oorzaak van aambeien, want lang en hard persen verhoogt de druk in de bloedvaatjes waardoor ze uitzetten. Heeft u eenmaal last van een aambei, dan kan deze gaan bloeden als de harde ontlasting erlangs schuurt.

Zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap of na de bevalling aambeien. Gedurende de zwangerschap groeit de baarmoeder en drukt deze op de darmen. Daardoor gaan ze langzamer werken, droogt de ontlasting in en wordt deze harder. Ook de veranderende hormoonhuishouding kan obstipatie veroorzaken. Bovendien neemt de druk in de onderbuik toe.

Tijdens de bevalling zorgt het persen voor een grote druk op de bloedvaten in het onderlichaam waardoor ze uitzetten.

Andere oorzaken

Naarmate u ouder wordt, neemt de kans dat u aambeien krijgt toe. Daarnaast kunt u erfelijk belast zijn: in sommige families komen ze veel voor. Ook langdurig hoesten, veel zitten en overgewicht verhogen allemaal de druk op de anus en daarmee het risico op aambeien.

Fabeltjes

Uit onderzoek van Panelwizard onder ruim 500 Nederlanders bleek dat veel mensen niet weten hoe aambeien ontstaan. Zo dacht 21 procent dat je aambeien krijgt van een vieze toiletbril. Zo’n 20 procent vermoedde dat ze besmettelijk zijn. Ruim 29 procent had het idee dat aambeien het gevolg zijn van anale seks. Dit zijn allemaal fabeltjes.

5 Comments

Door BenG! (niet gecontroleerd) op do, 28-4-2016 - 22:23

Nog belangrijker vraag: "Hoe kom je d'r weer vanaf?"

Door anoniem (niet gecontroleerd) op di, 28-7-2015 - 13:36

Na 40 jaar gedacht te hebben dat ik aambeien had, zou ik er iets aan laten doen. De chirurg keek en ze zei meteen: "Dat zijn geen aambeien, dat is een poliep!" Nu die er niet meer zit heb ik een veel vrijer leven. Geen gedoe meer met minstens 3 inlegkruisjes per dag, nooit meer vlekken in mijn kleding en ga zo maar door. Heerlijk!

Door Mupar (niet gecontroleerd) op zo, 18-1-2015 - 21:13

Koop een koudwaterbidet voor montage onder wc bril, kosten minder dan 100 euro incl kraantje. en u bent garandeerd binnen een week van de ongemakken verlost, en binnen 1 maand van uw aambeien. zie Bidetten vd Strading.com T 0314 366508 heb ik 2jaar geleden gemonteerd en sinsdien nergens last meer van. en geen closetpapier meer nodig,alleen afdroogdoeken, kan ik iedereen aanraden die aambeien problemen heeft.
succes, gr.Ad Mupar

Door jan bari (niet gecontroleerd) op do, 15-1-2015 - 14:19

onverminderd andere adviezen:
als U althans in de gelegenheid bent, dat te kunnen doen:

GEBRUIK GEEN WC PAPIER

neem een nat washandje daarvoor in de plaats; U kunt dat uitspoelen en in de was gooien.
als U dat zoveel mogelijk zo doet, zal de jeuk verminderen, waardoor ook minder neiging tot extra schuren bij de anus

Door dinydejong (niet gecontroleerd) op zo, 1-6-2014 - 10:35

Begin de dag met havermoutpap ,evt met plakjes banaan en/of een eetlepel cranberries,je zal duidelijk een verbetering bemerken in de stoelgang .