Aambeien behandelen

Wat te doen bij aambeien?

Als u last heeft van aambeien, wilt u zo snel mogelijk verlost worden van deze pijnlijke uitstulpingen. Bij beginnende aambeien kan een aanpassing van uw eet- en stoelganggewoonten al helpen.

Ook zijn er allerlei middelen die pijn en jeuk verzachten. Zijn ze groter, dan is behandeling door een specialist noodzakelijk.

U kunt zelf uw klachten verminderen door de oorzaak van uw aambeien aan te pakken. Pas uw voeding- en stoelganggewoontes aan, zodat u verstopping en een te hoge druk op de anus voorkomt. Ga meteen naar de wc als u moet en probeer niet te hard en te lang te persen. Beweeg regelmatig, eet vezelrijk en drink genoeg.

Houdt u toch last van obstipatie, dan kunt u een middel tegen verstopping gebruiken, zoals psylliumvezels, lactulose of zemelen. Vaak verdwijnen de problemen zo vanzelf.

Aambeienzalf

Tegen de jeuk en het branderige gevoel dat aambeien u bezorgen, zijn bij de drogist en apotheek verschillende zalfjes en zetpillen verkrijgbaar. U heeft daarvoor geen recept nodig.

Smeersels en zetpillen met lidocaïne verdoven plaatselijk en maken zo de stoelgang minder pijnlijk. Producten met zink werken ook tegen de pijn en stillen bovendien de jeuk. Bovendien zouden ze de aambeien een beetje doen verschrompelen. De huisarts kan daarnaast hydrocortisoncrème voorschrijven, wat ontstekingsremmend en verzachtend werkt.

Afbinden

Helpen leefstijladviezen en crèmes niet, dan kan de huisarts u doorverwijzen naar een specialist die de aambeien verwijdert.

De meest gebruikte methode is het afbinden van de aambei met rubberen elastiekjes, oftewel een rubberbandligatie. De arts bekijkt via een buisje (protoscoop) het laatste deel van de darm en brengt een bandje aan boven het slijmvlies van de aambei. Zo wordt de bloedtoevoer afgesneden, waardoor de aambei verschrompelt en na een paar dagen afsterft.

Deze ingreep vindt poliklinisch plaats. Een verdoving is niet nodig. Omdat het aambeiweefsel zelf gevoelloos is, is het niet pijnlijk. U kunt nog een paar dagen last hebben van bloedverlies en een vervelend gevoel in uw buik of de anus. De afgebonden aambei en het bandje raakt u samen met de ontlasting vanzelf kwijt.

Andere methodes

De bloedtoevoer naar de aambeien kan ook worden gestopt door de bloedvaatjes dicht te schroeien met behulp van infrarood licht. Ook dan sterft de aambei af. Een andere optie is dat de arts een irriterende vloeistof in de aambeien spuit, waardoor ze verschrompelen.

Alleen bij zeer grote aambeien is een operatie onder narcose nodig waarvoor u in het ziekenhuis wordt opgenomen. Ook als u aambeien heeft die steeds terugkomen, kan een operatie uitkomst bieden. Dit is erg effectief, maar geeft na de behandeling nog wel een aantal dagen flinke pijn.

2 Comments

Door Jeanette (niet gecontroleerd) op za, 4-4-2020 - 12:45

Een aambeienzalf, hoewel niet de enige oplossing, kan een effectieve manier van behandelen zijn. Het voordeel is dat het eenvoudig uit te proberen is. Behandeling kan echter van persoon tot persoon verschillen. Daar waar de een baat heeft bij pillen zweert de ander bij een zalf of gelei en weer een derde ervaart dat met een goede hygiëne, warme baden en een vezel-rijk dieet de aambeien vanzelf weer verdwijnen. Bekijk op https://onlineapotheek.co online drogist produkten de meest gebruikte zalven en pillen.

Daarnaast is het een feit is dat ook qua crèmes niet alle crèmes gelijk geschapen zijn. Sommige crèmes zijn ontwikkeld tegen pijn en andere geven beter verlichting beter bij jeuk. Tevens zijn er crèmes voor extern gebruik of voor interne aambeien. Zorg ervoor dat je altijd goed de gebruiksaanwijzing leest en weet wat wat waar jouw klacht.

Door Corrie B. (niet gecontroleerd) op do, 11-9-2014 - 11:33

Ik ben vorige week donderdag geopereerd aan aambeien met een ruggeprik die alleen het middens stuk van mijn lichaam verdoofde. Vanwege ALS problemen mocht ik niet plat liggen, maar half zittend ging het prima. Voor alle zekerheid mocht ik nog nacht in het ziekenhuis blijven. Maar heb nu ook nog veel napijn en wat bloedverlies. Een warm zitbad werkt verlichtend. Twee maanden geleden waren de aam beien met elastiekjes af gebonden maar dat had niet geholpen en na 4 weken kreeg ik nog een enorme nabloeding. Ik slik ook bloed verdunners dus het was even flink schrikken 's morgend om 5 uur en naar het zieken huis gegaan. Toen was het inmiddels gestopt. Nu hoop ik maar dat het goed komt ik heb al heel wat tegen slagen gehad het afgelopen jaar. Corrie.