België stimuleert hogere spaarrente

Melkopschuimer
Getty Images

Belgen kunnen sinds deze week een zogeheten staatsbon kopen, dat is een staatslening rechtstreeks gericht op particulieren. Met een staatsbon bouwt een Belg een brutorente op van 3,3 procent in een jaar. De Belgische regering wil hiermee banken prikkelen minimaal evenveel spaarrente te bieden.

Dit meldt Bank.nl

Net zoals in Nederland hebben ook in België banken de renteverhogingen van de ECB niet volledig doorberekend in de spaarrente. De aankondiging van de staatsbon bracht hier vrijwel direct verandering in. Enkele uren later verhoogde Argenta de rente op een éénjarig spaardeposito naar 2,81 procent. Dat is netto precies evenveel als de rente op de staatsbon. Axa volgde snel en Deutsche Bank was de eerste bank die meer rendement biedt dan de staatsbon: netto 2,87 procent.

Nederland

In een gesprek met Bank.nl heeft een woordvoerster van het ministerie van Financiën gezegd dat het ministerie de ontwikkelingen in België met interesse volgt. Het ministerie maakt niet duidelijk of het voor Nederland ook aantrekkelijk is om een staatsbon uit te geven.

Op dit moment betaalt de Nederlandse staat 3,4 procent rente op een schuld van één jaar. De hoogste spaarrente van een Nederlandse grootbank is die van de Rabobank, 1,5 procent. Er is voor een Nederlandse staatsbon dus ruimte om ergens tussen de lage spaarrente en hogere leenrente te gaan zitten. Dit zou de banken aansporen de spaarrentes te verhogen en de staat kan voordeliger lenen.

Bron: www.bank.nl

Auteur