Creditcard is geen recht

Getty Images

Een creditcardmaatschappij is niet verplicht iedere consument een creditcard te geven. De maatschappij heeft de vrijheid om een aanvraag af te wijzen als het inkomen van de aanvrager onzeker is. Ook als de aanvrager spaargeld heeft.

Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een consument vraagt bij ICS een creditcard aan, maar deze aanvraag wordt afgewezen. Bij de herbeoordeling geeft ICS als reden van afwijzing dat de consument een uitkering ontvangt en dat zijn inkomen daarom onvoldoende zekerheid biedt. De man legt zich niet bij de afwijzing neer, omdat hij een huis met overwaarde heeft plus het nodige spaargeld. Ook heeft hij geen registratie bij het BKR. Hij vindt dat ICS met dat vermogen rekening moet houden bij de beoordeling van zijn kredietwaardigheid.

Krediet

De Geschillencommissie is het niet met de consument eens. Een creditcard is een vorm van consumptief krediet en volgens de wet moet een aanbieder voorkomen dat consumenten te veel lenen. Om in aanmerking te komen voor een lening moet een consument bijvoorbeeld een bestendig inkomen hebben. ICS mag zelf bepalen dat zij een uitkering geen bestendig inkomen vindt. Op basis daarvan kan zij de aanvraag voor de creditcard afwijzen.

Bron: Kifid

Auteur 
  • Perry van Dijk