De beste bitterbal van Nederland

Getty Images

Borrels, verjaardagsfeestjes, jubilea. De bitterbal is in heel Nederland geliefd als dé vette snack bij een gelegenheid om iets te vieren. Een panel van het Algemeen Dagblad nam de proef op de som en probeerde zeven bitterballen voor in de oven of airfryer.

Bitterballen hap je snel weg. Maar bij het maken van een goede bitterbal komt heel wat kijken! De smaak, textuur en uitstraling van de korst, en natuurlijk de ragout in de bal. Hoeveel vlees gaat daar in? Is de smaak goed en niet te zuur? Sommige ballen zijn van buiten te taai, anderen weer te zacht / brokkelig. Een goede bal moet dus aan nogal wat eisen voldoen.

Het panel van het AD besloot om blind zeven soorten rundvleesballen te proeven. En wel van de volgende merken: Mora, Van Dobben, Albert Heijn, Kwekkeboom, Jumbo, Lidl.

  • In de eerste plaats de paneerlaag. Geen van de getestte ballen lijkt na het leeg lepelen te zullen instorten. Die van Jumbo en Albert Heijn echter iets te dik. De korst van Mora ballen is weliswaar dunner, maar ook krokanter, en ze laat bovendien geen ragout lekken. Van Dobben en Kwekkenboom halen ook respectabele scores.
  • Dan de vulling. De textuur mag niet zo los zijn dat het net babyvoeding lijkt, maar te stug is ook niet goed. En er moet natuurlijk ook wat vlees in zitten. De ballen van Lidl en Jumbo lijken weinig tot geen vlees te bevatten. De Van Dobben ballen zijn voorzien van kaarsrechte blokjes vlees en More gebruikt lekker draadjesvlees. De Albert Heijn bal heeft met afstand het meeste vlees: heel veel mooie stukjes.
  • En dan nog de smaak. Hier verliest Lidl heel wat punten: de bal smaakt bitter. Die van Mora smaken veruit het beste: lekker vlezige ragout, een dosis nootmuskaat. Volgens de testers doet deze bal hen denken aan de kookkunsten van oma, of de bitterbal die vroeger in de voetbalkantine was te vinden.

Getty Images

Dit zijn de uiteindelijke bevindingen:

Mora
Cijfer: 8,1
Prijs (per 12): €3,09
Het fijne, krokante korstje hapt heerlijk weg. Het draadjesvlees ligt lekker in de mond. En ook de vettige vleessmaak van de ragout - met een vleug nootmuskaat - bekoort.

Van Dobben
Cijfer: 7,8
Prijs: €4,09
De crunchy korst gooit hoge ogen. En hoewel de gele vulling ietwat is ingezakt, smaakt-ie naar meer. De keurige blokjes vlees ogen misschien fabrieks-matig, maar smaken eveneens prima.

Albert Heijn
Cijfer: 7,5
Prijs: €1,99
Ambachtelijk, maar een net wat te dik paneerpantser. De vulling is uitstekend: grote stukken vlees, een licht pepertje en snippers peterselie. Alleen de nootmuskaat is wat dominant.

Kwekkeboom
Cijfer: 7,1
Prijs: €3,69
Een prima korst, die ook qua smaak uithoudingsvermogen toont. De gelige vulling is fijn gekruid, maar blijft wat achter qua structuur. Te plakkerig om lekker smeuïg te zijn.

Plus
Cijfer: 6,4
Prijs: €2,35
De korst is mooi gekleurd en ook qua smaak dik in orde. De vulling smaakt even-eens niet onaardig, maar qua mond- gevoel ontbreekt de textuur van echte stukjes vlees.

Jumbo
Cijfer: 5,8
Prijs: €1,91
Kan qua smaak aardig wedijveren met ouderwetse frituur-varianten. Helaas is de ragout veel te glad en de korst hopeloos dik en hard.

Lidl (Biz Biz)
Cijfer: 5,1
Prijs: €1,99
De korst is zacht en veel te melig. Binnenin wordt het er niet beter op: de ragout heeft een weeïge, zelfs zurige smaak die veel te lang na-ebt.

Bron: AD.nl

Auteur 
  • David de Wilde