Onderzoek: hoe groen is uw stroomleverancier?

Getty Images

Elk jaar onderzoeken verschillende maatschappelijke organisaties de Nederlandse stroommarkt. Hoe duurzaam zijn de stroomleveranciers werkelijk? Hoe doen ze het financieel, en wat gebeurt er met uw stroom als uw leverancier omvalt? En… welke leverancier zegt groen te zijn, maar laat het in werkelijkheid afweten?

Het onderzoek naar de stroommarkt wordt jaarlijks uitgevoerd door de Consumentenbond, Natuur & Milieu, WISE en Greenpeace. Doel van het onderzoek is de transparantie in de stroommarkt te vergroten. 

Ranglijst energieleveranciers

Niets zo duidelijk als een ranglijst, en dus stellen de onderzoekers elk jaar een Stroomranking op. Om te bepalen op welke plaats een bedrijf terechtkomt, wordt gekeken naar investeringen, inkoop en levering. De precieze weging van alle onderdelen kunt u lezen in het rapport Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers 2018

Voorlopers

Voorlopers zijn bedrijven die actief werken aan de omslag naar duurzame energie. Bedrijven dus die investeren in hernieuwbare energie of deze zelf opwekken. De voorlopers van 2018 zijn easyEnergy, Energie VanOns, om | nieuwe energie, Pure Energie, Qurrent, Vrijopnaam, Powerpeers, Vandebron, Qwint, Greenchoice en Huismerk Energie. Als u het belangrijk vindt dat uw energie werkelijk duurzaam is, kiest u voor een van deze leveranciers. 

Middenmoters

Bedrijven in deze categorie investeren wel in duurzame energie, maar hebben vaak ook nog belangen in fossiele energieproductie. De middenmoters van 2018 zijn HVC, Eneco, Nuon/Vattenfall, ServiceHouse en Essent. 

Achterblijvers

Deze bedrijven dragen nauwelijks of zelfs niets bij aan de verduurzaming van de energiemarkt. Veel van deze bedrijven leveren grijze stroom die ze door middel van certificaten vergroenen. Hiertoe combineren ze grijze stroom met zogeheten groene stroom certificaten: de Garanties van Oorsprong (GvO). Een voorbeeld: een bedrijf koopt stroom uit kolencentrales in en voegt daar apart ingekochte wind-GvO’s aan toe. Als hij deze GvO’s daarna afboekt, kan hij het geheel aan stroom als groene stroom uit windenergie verkopen. Hierdoor is er voor deze leveranciers weinig tot geen prikkel voor verduurzaming. De achterblijvers van 2018 zijn Oxxio, Energiedirect.nl, UnitedConsumers, Nieuw-Hollands Energie- bedrijf, DELTA, ENGIE, Fenor, Budget Energie, DGB Energie, NLE (Nederlandse Energie Maatschappij), Anode Energie, Sepa green en Robin Energie. 

Voorlopers draaien verlies

Financieel gezien hebben de voorlopers in de energiemarkt het zwaar. Dat blijkt uit een analyse van hun jaarverslagen over 2017, door het Financieel Dagblad uitgevoerd. De verliezen lijken vooral het gevolg van de felle concurrentie: in mei 2018 waren er in totaal 59 energieaanbieders. Over het algemeen zijn dit bedrijven die energievoorraden inkopen bij de grotere energiemaatschappijen. De marges die ze bij het doorverkopen aan de consument maken, zijn uitermate mager. Daarnaast speelt het gebrek aan loyaliteit bij de klant een rol. In 2017 stapten ongeveer 1,3 miljoen huishoudens over van energieleverancier. Vergelijkingswebsite Pricewise verwacht dat dit aantal dit jaar nog hoger ligt. 

Geen risico voor consument

Hoewel de financiële positie van sommige energiebedrijven niet al te sterk is, loopt de consument niet het risico dat hij zonder stroom komt te zitten. Als een leverancier omvalt, wordt de levering van stroom tijdelijk overgenomen door de netbeheerder. De consument heeft daarna maximaal twaalf dagen de tijd om een andere energieleverancier te kiezen. 

Bronnen: 
Natuur & Milieu
Financieel Dagblad

Auteur