Test: de beste bruiswatermaker

Bruiswater
Getty Images

Zelf bubbelwater maken van gewoon kraanwater is een fluitje van een cent met een bruiswatermaker. Hoewel het niet veel goedkoper is dan flessen in de supermarkt kopen, scheelt het veel gesleep en zit je nooit zonder bubbelwater. De beste bruiswatermaker is...

de Aarke Carbonator 3.

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De Aarke Carbonator 3 (€210) heeft een fraai metalic design. Het is het enige apparaat in de test met een volledig metalen behuizing in de stijl van een Italiaanse espressomachine. Met één cilinder maakt het apparaat maar liefst 142 literflessen bruiswater. Dat is verreweg het meest van alle twaalf geteste apparaten. De bruiswatermaker die op een na de meeste liters maakt, komt niet verder dan 96 liter. Minpuntje van de Aarke Carbonator is dat het bruiswater na 24 uur in de fles wat minder bubbelt. Met een testoordeel 5,5 komt hij daarmee als slechtste uit de test. Dit is op te lossen door een extra dosis CO2 toe te dienen en dit minpunt is te voorkomen door alleen bruiswater te maken op het moment dat je het wilt drinken.

Besparing

Zelf bruiswater maken bespaart weinig geld. De prijs voor een standaard CO2-cilinder is gemiddeld twaalf euro, bij inlevering van de lege cilinder. Fabrikanten beloven dat met een cilinder 60 liter bruiswater te maken is, dat komt neer op 0,20 euro per liter. Dat is 0,15 euro minder dan het goedkoopste bruiswater in de supermarkt. De prijs van kraanwater blijft buiten beschouwing, want dat is per liter bijna gratis.
Tegenover de lagere prijs voor het water staan de aanschafkosten voor het apparaat. De goedkoopste in de test kost 50 euro. Dit apparaat is terugverdiend na 333 liter water. De beste uit de test is ruim vier keer zo duur, maar met één cilinder produceert dit apparaat ruim twee keer zoveel bruiswater (142 liter) dan de beloofde 60 liter.

Bron: Consumentenbond

Auteur 
  • Perry van Dijk