Test: de beste caravanverzekering (2023)

Caravanverzekering
Getty Images

Veel Nederlanders gaan graag met de caravan op reis. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, gecombineerd met een comfortabel, eigen verblijf. De aanschaf van een caravan is een flinke uitgave en het is verstandig om dat bezit te verzekeren. Maar welke caravanverzekering is de beste?

Update: Hier vindt u de beste caravanverzekering van 2024 >>

De beste caravanverzekeringen zijn van Anker en ANWB. 

Dat blijkt uit het SpecialItem Caravanverzekeringen van financieel onderzoeksbureau MoneyView. Anker komt goed uit de bus vanwege de nieuwwaarderegeling van zeven jaar. Ook de voorwaarden die gaan over het eigen risico, de dekking voor inventaris en de dekking voor hulpverlening in het buitenland zijn bij Anker beter dan gemiddeld. De verzekering van ANWB scoort goed met de voorwaarden voor de aanbouw en extra dekkingen en hulpverlening in binnen- en buitenland.

Een caravanverzekering is bedoeld voor schade aan de caravan. Het aansprakelijkheidsrisico van de caravan is verzekerd op de WAM-verzekering van de trekkende auto. Schade die ontstaat door of met de caravan terwijl deze buiten het verkeer veilig tot stilstand is gekomen, is gedekt op de AVP. Een caravanverzekering is daarom ook niet verplicht.

Nieuwwaarde

Alle onderzochte caravanverzekeringen vergoeden bij een totaalverlies in de eerste drie jaar na aankoop bij een nieuwe caravan meer dan de dagwaarde. Bijna de helft (44 procent) vergoedt de actuele nieuwwaarde van de caravan. Iets meer dan de helft vergoedt de oorspronkelijke nieuwwaarde of de aanschafwaarde.

Bij een totaal verlies in het vierde of vijfde jaar na aankoop is de vergoeding bij sommige verzekeringen minder. 38 procent vergoedt de actuele nieuwwaarde en 44 procent de oorspronkelijke nieuwwaarde of de aanschafwaarde. Negentien procent vergoedt de dagwaarde, soms berekend via een vaste afschrijving, soms gebaseerd op het oordeel van een schade-expert.

Bron: MoneyView, MoneyView Persberichten

Auteur