Test: de beste inductiekookplaat

Nederland gaat van het gas af. Wie nu al zelf mee wil doen, kan eenvoudig beginnen door het gasstel in de keuken te vervangen door een inductiekookplaat. Koken op inductie is een goed alternatief voor gas. Wie op zoek is naar een grote inductiekookplaat heeft met de Bosch PIV851FC5E de beste uit de test.

Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Bosch PIV851FC5E (€770) heeft vijf kookzones en is 80 cm breed. De plaat kan goed sudderen en hij is van alle kookplaten het gemakkelijkst in het gebruik en het eenvoudigst schoon te maken. Ook is hij energiezuinig. Minpuntje is dat de plaat geen flexzone heeft. Zo'n flexzone verbindt meerdere kookzones tot één grote zone, waardoor een grote pan gelijkmatig kan worden verwarmd. Bredere platen hebben soms meerdere flexzone's.

Kleine plaat
Bij de standaard inductiekookplaten van 60 cm breed komt de AEG IKB64301XB (€340) als beste uit de test. Deze kookplaat is nagenoeg identiek aan de AEG-kookplaat die twee jaar geleden als beste uit de test kwam. De AEG heeft een duidelijke en prettige bediening. Hij kan goed sudderen en heeft een gelijkmatige verdeling van de warmte. Dat laatste is ideaal voor bijvoorbeeld pannenkoeken.