Test: de beste jong belegen kaas

Getty Images

Veel Nederlanders eten bijna dagelijks een boterham met kaas. De laatste jaren is er een trend om de volvette kaas te vervangen door 30+ kaas, die minder verzadigd vet bevat.

De lekkerste 30+ jong belegen is Albert Heijn Biologisch. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De testers proefden 13 soorten plakken jong belegen 30+ kaas. Albert Heijn Biologisch (€ 1,85 per 100 gram) is de enige geteste kaas die als vers verpakt in het schap ligt. Het smaakpanel vindt de kleur en smaak prima, alleen de rand is een beetje hard.

AH Biologisch is de enige biologische kaas in de test. Deze kaas krijgt daarom ook als enige een 10 op het onderdeel dierenwelzijn. Alle andere jong belegen kazen krijgen op dit punt een 6,4 van de testers. Voor de smaak krijgt de Albert Heijn kaas een even hoog testoordeel als de Aldi Molenland Goudse. Deze laatste kaas komt iets beter uit de test op het onderdeel verzadigd vet. Ook de informatie op het etiket van de Aldi-kaas is beter, een 10 versus een 9 voor de AH-jong belegen.

Plantaardig
Voor vegetariërs en veganisten is er tegenwoordig een plantaardig alternatief voor kaas. De testers zijn er niet enthousiast over. Het best uit de test komt Nature & Moi Vegan slices original (€1,50 per 100 gram). Gezien het testoordeel, een 4,4, is het eigenlijk de 'minst slechte' ut de test. De zes geteste plantaardige producten komen op bijna alle punten – verzadigd vet, zout, eiwit, calcium en vitamine B12 – als slecht tot zeer slecht uit de test. Ook de smaak is onder de maat.

Auteur