Test: de beste pastasaus bolognese

Getty Images

Niet iedereen heeft altijd zin om uitgebreid te koken. Met pasta en bolognese saus uit een pot zet je dan snel een makkelijke maaltijd op tafel.

De beste bolognese saus is van Bertolli, dat blijkt uit een test in de nieuwe Consumentengids. Bertolli Bolognese (€2,45) is volgens het smaakpanel de lekkerste. De smaken zijn goed in balans en de saus is vol van smaak. Een enkeling vindt de smaken iets te sterk. Minpuntje is dat de saus aan de zoute kant is. Op dit punt scoort hij nog net een voldoende. Op het punt ' verzadigd vet' komt de saus aanzienlijk beter uit de test. Op dit subonderdeel scoren de meeste sauzen goed, omdat alle sauzen weinig vlees bevatten.

Vlees
De bolognese saus van Bertolli bevat het minste vlees (10 procent) van alle 18 geteste sauzen. Andere sauzen bevatten maximaal 25 procent vlees. Alle sauzen bestaan voor meer dan de helft uit tomaat. In het traditionele Italiaanse recept is dat anders. Bolognese saus is een vleessaus, geen tomatensaus. Een goede 'ragù alla bolognese' volgens traditioneel recept heeft een verhouding van 1,5 deel vlees op 1 deel tomaat.

De basis van de originele saus is 'soffritto', een groentemengsel van fijngehakte wortel, bleekselderij en ui in olijfolie gefruit. In alle geteste Nederlandse bolognese saus zit wortel en ui, maar slechts in acht sauzen troffen de testers bleekselderij aan.

Nederlanders lijken de originele Italiaanse smaak niet echt te waarderen. Petti Ragù alla bolognese, de saus met de meest authentieke samenstelling, krijgt van het smaakpanel slechts het testoordeel 5,5, bijna het laagste in de test.

Auteur