Test: de beste staafmixer

Een van de handigste apparaten in de keuken is de staafmixer. In een handomdraai pureert u een smoothie of maakt u soep van wat restjes groente. Hij is ook nog eens makkelijk schoon te maken. De beste staafmixer zonder hakmolen is de Braun MQ 3000 QH Smoothie +.

De beste staafmixer met hakmolen is de Bosch MS8CM6120 Maxo Mixx. Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Braun MQ 3000 QH Smoothie + (€45) scoort goed op bijna alle testonderdelen. Alleen een pannenkoekbeslag maken gaat iets minder met dit apparaat. Mayonaise maken gaat het best. De testers geven een 9,7 voor dit onderdeel.

De Bosch MS8CM6120 Maxo Mixx (€105) doet het beter bij het pannenkoekbeslag, maar iets minder bij het pureren van babyvoeding dan de MQ 3000 QH Smoothie +. Voor het hakken van uien, kruiden en noten krijgt de Bosch het testoordeel 6,2. Daarmee is hij niet de beste uit de test, maar wel een van de betere. Over de hele linie wordt het hakken minder goed beoordeeld. De staafmixer heeft zes snelheden en wordt geleverd met een maatbeker.

Goedkoop
In de winkel zijn staafmixers al vanaf €15 te koop, vaak inclusief hakmolen en garde. De testers zijn er niet over te spreken. Van de staafmixers onder de €40, die ze de laatste tijd hebben getest, krijgt meer dan de helft een onvoldoende. Dat ligt aan de constructie, levensduur en de uitvoering van de klussen. Soms pureren ze onvoldoende, soms is de motor niet sterk genoeg.